четвъртък, юли 08, 2010

Въпрос с кафето

     Хронометърът е изобретен за точно измерване на географската дължина.
     С каква цел е създадена часовниковата стрелка за секундите?
    


Вярно отговориха Петьо и Л.
Share/Bookmark

2 коментара:

 1. Анонимен8 юли 2010 г., 10:40

  Аз доколкото съм запозната хронометърът си е изобретен за измерване на времето (и наименованието му идва от гръцки в чест на бога на времето Хронос) при изключително тежки условия, защото измерва с много голяма точност и не се налага навиване, слънце или други подобни както при различните видове часовници. Но за друго да се ползва стрелката освен за измерване на време не знам...

  Ани

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен8 юли 2010 г., 16:28

  http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_face

  В късните години на 14-ти век, часовниците са имали една неподвижна стрелка (често във формата на ръка) и един въртящ се диск с числа (часовете). Стрелката е отчитала само часовете, показвйки счотжетното число.
  По-късно е бил възприет дизайнът на въртящта се стрелка и неподжижен циферблат.
  Минутната стрелка се появява към 1690 след откриването на махалото. Името на минутната стрелка идва от "minute" означващо "малко" подразделение на часа.
  Трета стрелка, правеща 1 оборот на минута, е била добавена на по-прецизните часовници. Тази трета стрелка често се е въртяла около ос несъвпадаща с центъра на часовника.
  В началото се е наричала "втора (second) минутна стрелка защото е измервала вторично (secondary) миниатюрно (minute) подразделение на часа.
  С времето името на тази трета стрелка е било съкратено на "секундна стрелка" - second hand.
  Възприетата посока на движение на часовниковите стерлки е базирано на движението на сянката използвано в слъчевите часовници.

  ----------------

  http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_chronometer

  Прецизност от порядъка на 1/10 от секундата на ден позволява да се определи местоположението на кораб в границите на ~1,400 m след едномесечно пътуване.

  От тук можем да заключим, че секундната стрелка би била нужна за по-прецизното определяне на местоположението на кораба.
  Тъй като радиусът на земното кълбо е огромен, малки неточности в измерването на времето биха довели до големи отклонения в определянето на координатите на кораба.

  Л.

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации