петък, юни 10, 2011

Въпрос с кафето


Английският учен лорд Келвин веднъж казал: „Направете го и го гледайте: можете да се занимавате цял живот с изучаването му, и да извличате от него, един след друг, уроци по физика”
За какво става дума?

Отговор на вчерашния въпрос:

Босфор - Името на протока идва от гръцкото Βόσπορος), букв. „минаването на вола“.
Share/Bookmark

101 коментара:

 1. В смисъл сапунените мехури :в

  ОтговорИзтриване
 2. Да точно така беше. Сапуненият мехур! Той наистина е голяма работа:ш
  Сега ще видя нещо в една книга и после в Гугъл-ът

  ОтговорИзтриване
 3. То и при нашия занаят намира приложение - тънка, предварително напрегната конструкция, максимум якост при минимум разход на материал.Вид черупка. то по начало сферата затваря макс. обем с мин. повърхност.
  Освен това за изучаване на интерференцията, пречупване на светлината от външна и вътр. повърхност. Термо и студо устойчивост -смесване на сапун и вода..
  Не мога да я намеря книжката, и не ми се търси.
  Голяма работа е сапунения балон..Пък и другите:в

  ОтговорИзтриване
 4. Да,мярнах неща в Гугъл, един мехур издържал 340 денонощия. Само, че е в куриозни факти, а те са малко като рибарските приказки :ф

  ОтговорИзтриване
 5. Температурната скала, отчитаща абсолютната нула е създадена от английския физик Уйлям Томсън. Защо тогава й викаме скала на Келвин?

  ОтговорИзтриване
 6. Любопитно: най-големият сапунен мехур правен някога и регистриран е през 1988 г в New York от David Stein - 50 фута = 152 м.:ш :х

  ОтговорИзтриване
 7. Заащото Уйлям Томсън = лорд Келвин :в
  Все същия пич.

  ОтговорИзтриване
 8. Друго забавно е, че според SI - винаги се пише с голямо К и никога курсив (наклонено).:у

  ОтговорИзтриване
 9. Още настръхвам като ги гледам тия, дето ги правят с машинките (сапунените мехури)..То сега вече им мина модата, има по -яки електронни ефекти.
  Но едно време, миналия век, като имах абитурентски бал в младежкия дом, така се бях хлъзнал и изгърмял на мозайката от тях, че една седмица ме боля задника после :б

  ОтговорИзтриване
 10. Извинявай, Кръстю, трябваше да изпълня някои свои задължения. :D
  А ето и съвъпросчето ми:
  Кое свръхестествено създание е участвало в модел на вечен двигател, предложен в първата половина на миналия век?
  Указание: Предложението е било на сериозен учен и са били необходими десетилетия, докато се открие проблемът на предложения модел.

  ОтговорИзтриване
 11. Мирише ми на кутията на Тесла от 1930, или 31г.
  Дето казал, че взема енергия от етера около нас...
  Той има големи загадки и ми е бил много интересен.:д :а
  Е,трябва справки, аз да не съм...компутер

  ОтговорИзтриване
 12. ЦИТАТ:"...Накратко уравнението на Шрьодинген определя енергията на кванта - оказва се, че квантите в определено ограничено пространство могат да имат само опредени стойности на енергията, а не произволни. Така също се оказва че квантите не могат имат 0 енергия - има минимално ниво на енергия определено от размера на пространството, в което се намира кванта. По-ниски стойности на енергията от това са невъзможни.(класическия ЗЗЕ и ЗЗМ е не важат за квантите те редовно го нарушават - например физическия вакуум с виртуалните частици и т.н. - квантите се появят и изчезват от нищото. Енергия и маса се появяват от нищо в рамките на законите на квантовата механика. В квантовата механика законите на класическата физика не важат, там на квантово ниво важат други закони и това означава, че вечния двигател е възможен само на квантово ниво.)
  Четири години по-късно(1931г) Никола Тесла открил начин за използване на това за получаване на свободна енергия - истински вечен двигател.
  Тесла обаче запазил в тайна принципа на действие и устройството на своето изобретение. Боял се да не съдадат подобни устройства и да не може да продаде изобретението си. Все пак е бил комерсиален. Но никой не се доверявал на машина, чието устройство и принцип са неизвесни. Напрактика тайната погребала това велико изобретение. Докато ние независимо открихме квантовите генератори на свободна енергия и тогава разбрахме, че подобно е било изобретението на Тесла.
  Предполага се, че кутията на Тесла(същата коята монтирал в електромобила си) е съдържала осцилатор свързан с диполна антена, която излъчвала вълни, на които полувълната/половината им дължина е по-дълга от самата кутия. Те се отразявали от стените й(метални, но може и с мрежа от проводници - отражателна решетка) и се скъсявали по квантовата механика и енергията им се увеличала( до Минималната енергия на кванта - вълна-частица в ограничено пространство, по-ниски стойности на енегията от нея са невъзможни - уравнение на Шрьодинген - минимална възможтна стойност на енергията на кванта!) заедно със честотата и са се приемали от друга антена за увеличената честота където се е получавал високочестотен ток, който може да е бил изправян с токоизправител. Това може да се обясни и с принципа на неопределеност на Хайзенберг като при увеличаването на пространствената определеност c намаляването на пространството, в което е ограничена вълната частица, се увеличава пропорционално импулса й и съответно енергията й.

  За конкретната схема може само да се гадае.

  Може да се предположи, че е използвал рамкова/диполна антена свързана с двулампови осцилатори за 2,2-3м вълни(ок.100 МХц) синхронизирани вероятно с индуктивна връзка - съответна дължина на антената 1,1-1,5м, поради правоъгълните очертания на кутията и по-висока ефективност. Вълните са се скъсявали до 30см (ширина на затвореното пространство 15см - 1/2 дължина на вълната) приемните антени/диполи са били с дължина 15см - предполага се, че за повишаване ефективността е използвал няколко приемни антени!
  За пояснение в двуламповият осцилатор няма кондензатори - замества го капацитетът м/у електродите на електронната лампа.
  Днешните полупроводникови прибори - транзистори предлагат и по-добри възможности от някогашните лампи.
  Самозахранването на електромобила ставало вероятно с акумулатор и динамо свързано към трансмисията! Ако пък задвижим с асинхронния мотор генератор за прав ток или променлив 50Хц ще имаме ефективен комутатор (преобразувател) за високи мощности - максималната мощност на вакуумна лампа е 1кВт!..." КРАЙ НА ЦИТАТА

  ОтговорИзтриване
 13. Това го имах в една папка, където събирам интересни работи и не помня от къде ми е, но може би ти имаш друго предвид...
  Макар, че в началото на миналия век друг СЕРИОЗЕН учен освен Тесла не си спомням да е правил нещо по тая тема, или поне не се сещам, ако подскажеш...
  Това го пуснах, защото е интересно така, или иначе , да се чете от който желае...

  ОтговорИзтриване
 14. А кое е създанието? :)

  ОтговорИзтриване
 15. Сериозен учен не е известен учен. :) Подсказвам, че става дума на унгарец.

  ОтговорИзтриване
 16. Е, това известен е много разтегливо понятие, на бай Мангау броят на известните му клони към 0:ф

  ОтговорИзтриване
 17. Ох, още една подсказка:
  Това е вечен двигател от втори род.

  ОтговорИзтриване
 18. Щайнбергер с "антигравитационния пумпал" прототипа на летящите чинии, дето се твърди, че са произведени работещи прототипи от третия райх:м, ама не е унгарец няма нищо свръхестествено...
  Сега пък на мен ми излезе работа...чао

  ОтговорИзтриване
 19. Сигурно не е това отговора, защото става дума за шотландец и то през втората половина на по-миналия век, но е супер интересно. Става дума за мисловен експеримент, направен от Джеймс Максуел, наречен "Демонът на Максуел". Малко ми беше трудно да схвана подробностите, затова ще пусна линк, но общата идея е, че има контейнер, разделен на две. В оригиналната теория "безсмъртно същество" отваря и затваря вратичка между отделенията и пуска само "горещите" молекули. Тесла нарича съществото "демон". И така, чрез пропуск на специалния вид молекули едното отделение се загрява, другото се охлажда. (между другото, ако имаме безсмъртен демон, можем да го накараме да върти колело и да зарежда динамо, няма грижи, има вечен двигател :ф

  Ето линк, много е интересна статията, но на мен ми куца терминологичния английски :) http://en.wikipedia.org/wiki/Maxwell%27s_demon

  Поздрави,
  Дани

  ОтговорИзтриване
 20. Дани, това е създанието. Предложено е за първи път от Максуел 1867 г. а е наречено демон от лорд Келвин през 1874 г. :) Вечният двигател, за който говоря е предложен от Лео Сцилард (мисля, че така се чете на български Szilard) и в него участва пак същия демон. Сцилард пръв прави връзката между информация и енергия. 20 и кусур години се доказва една теорема, според която за записването на един бит информация не е необходима енергия, но не и за изтриването й. Тя отхвърля като невъзможен двигателя на Сцилард. :)
  ПП: Историята ми беше разказана и се извинявам, ако някъде има някоя грешка във фактологията.

  ОтговорИзтриване
 21. Блондинка във въртяща се врата :ц

  ОтговорИзтриване
 22. Колкото до часа на публикуване на въпросите, веднъж вече предложих да се промени. За мен не представлява трудност. Само стигнете до съгласие кой час е най-удобен.

  ОтговорИзтриване
 23. Според моите наблюдения, този е най-удобен :)

  Здрасти :)

  Поздрави,
  Дани

  ОтговорИзтриване
 24. Блага, здравей! Ако искаш, пусни една анкета с часовете от 6 до 11 например и виж какво ще се получи. :)

  ОтговорИзтриване
 25. Нета ми пак е като гол охлюв :л

  ОтговорИзтриване
 26. Появява се само при дъжд ли? :а
  Извинявай, че се шегувам с нещо, което никак не ти е смешно, но сравнението "като гол охлюв" ме уби! :)


  Поздрави,
  Дани :)

  ОтговорИзтриване
 27. Ха, ето ви един наглед детски въпрос с интересен отговор:
  На кантар са поставени тон желязо и тон дървесен материал. Кое от двете има по-голяма маса?

  ОтговорИзтриване
 28. Хм.... по принцип единицата за измерване на маса е килограм, така че би трябвало отговорът да е "нито едно". От друга страна погледнато, тона желязо и тона дървен материал тежат два тона, а кантара сигурно я има кило, я не :) Така че от тази гледна точка отговорът е "двата тона желязо и дървесен материал".

  От трета страна пък ако говорим за АТОМНА маса, нещата стават коренно различни и дори не мога да дам приблизителен неналучкващ отговор, макар че бих се засилила към дървото.


  А детето в мен се обади - дървения материал заема по-голямо пространство, поради което за него ще трябва снабдителите да донесат по-голяма маса :ф


  Поздрави,
  Дани

  ОтговорИзтриване
 29. Дани, за атомната маса мога да ти помогна. Дървесината, както и всяка жива материя, се състои главно от водород, кислород, азот и въглерод. И четирите се намират в началото на Менделеевата таблица и атомната им маса е относително малка. Желязото от своя страна се намира към средата и има доста по-голяма. За съжаление обаче не питам за тази маса.
  А има и големи кантари, пригодени да измерват големи тежести. :)
  Все пакси близо и трябва малко да се забиеш в законите на физиката, за да откриеш верния отговор.

  ОтговорИзтриване
 30. Топло ви е. Нямате климатик. Ще се охлади ли помещението, ако отворите вратата на хладилника или фризера?

  ОтговорИзтриване
 31. Теглото се измерва в N, а масата в kg.

  ОтговорИзтриване
 32. Масата е мярка за съдържащото се вещество в кг. В случая - тон. До колкото си спомням, не е променлива величина. Значи имат еднаква маса.

  Теглото се променя според силата на земното притегляне.

  ОтговорИзтриване
 33. Блага, няма да се охлади стаяата, защото излишната топлина от хладилника се изхвърля пак в нея.
  И ти правиш едно добро наблюдение, но ви остават крачка-две до извода. :)

  ОтговорИзтриване
 34. Имаме везни, уравновесени с двукилограмово паве и двукилограмова метална гира. Ще останат ли в равновесие, ако ги потопим във вода?

  ОтговорИзтриване
 35. Блага, пет години профилирано изучаване на физика... моля те... :)
  Знам какво направи онзи римски войник преди 2200 и кусур години ;)

  ОтговорИзтриване
 36. За да те затрудним от коя област трябва да е въпросът? Май няма такава :D

  ОтговорИзтриване
 37. Хаха... не. Определено има такива области.
  Кръстю ми се струва да е по-голям любител на любопитните факти. Аз съм далеч зад него. :)

  ОтговорИзтриване
 38. Страните на триъгълника са 13, 18 и 31 см. Каква е площта?

  ОтговорИзтриване
 39. Блага, това е лесно :) От тези отсечки не може да се построи триъгълник - не отговарят на условието сумата от всеки две отсечки да е по-голяма от дължината на третата. Тук имаме равенство. Така че отговорът е 0 :а

  За въпроса на Дани - по принцип земното ускорение е различно във всяка точка на Земята, но по тази нишка има прекалено много условности. Ще помисля още.

  Поздрави,
  Дани

  ОтговорИзтриване
 40. Според Херодот, изнежените сибарити са изобретатели на един полезен предмет на разкоша. Кой?

  ОтговорИзтриване
 41. Дани, ето ти един жокер:
  Една от задачите на Блага включва в решението си неща, които са ти необходими и за моята.

  ОтговорИзтриване
 42. Аз изчезвам до към седем без нещо. Приятно чоплене!

  ОтговорИзтриване
 43. Според Галилеевия закон за свободното падане, говорим за равенство на инертната и гравитационната маса.
  Ако g е ускорението на тяло с еталонна маса в определена точка на гравитационното поле, то тяло с гравитационна маса M ще се привлича със сила F=Mg.
  Това е принципът на ИЗМЕРВАНЕ НА МАСАТА, ЧРЕЗ ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕГЛОТО.
  Прието под "претегляне" (пре тегляне - съставна дума от премерване и ТЕГЛО) да се разбира измерване на МАСАТА чрез везна, при което се сравняват силата на привличане на тялото и еталонни маси (тежести). При този сравнителен метод точната стойност на гравитационното ускорение g е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, СТИГА ДА НЕ Е 0 (нула).
  И след като говорим за тон от едното и другото, значи , че са били мерени преди с еталони и щом поотделно две величини са равни на трета (мярката еталон) то те равни и помежду си.
  Т. е масите им са равни.
  Това ли искаш да прочетеш ,gost? :м

  ОтговорИзтриване
 44. Аз вече писах, че са равни :м

  ОтговорИзтриване
 45. Ти гласува ли за часа на въпроса?

  ОтговорИзтриване
 46. Да не кажеш, аз имам предвид друга маса (смях).
  И да стане като бабиния попадиин въпрос :ф
  Сега имам пак малко работа и после картинкотерапия :в

  ОтговорИзтриване
 47. Кръстю, същата маса, за която говориш е. Проблемът е, че вие търсите масата по един идеален метод (метод за идеални условия). За съжаление обаче средата, в която се измерва теглото на желязото и на дървото, не е идеална и има допълнителни фактори, които не отчитате. :)

  ОтговорИзтриване
 48. Много съм зле с физиката :и

  Допълнителни фактори казваш... съпротивлението на въздуха, различната повърхност и обем...
  Ами не знам.

  ОтговорИзтриване
 49. Блага, ужасно си близо. Един жокер, играещ ролята на сочещ пръст, е:
  във физиката всички газове и течности носят общото название ф"флуиди". :)

  ОтговорИзтриване
 50. gost , сееш на дъното му ряпа, дето се вика и прощавай, щом си казал ТОН желязо и ТОН дървесна маса, остави флуиди и пр. истории.Чак се отрази на картинката това :в

  ОтговорИзтриване
 51. Прочети пак какво съм писал. И как си стигнал до идеята един тон(!?!) , какви флуиди...

  ОтговорИзтриване
 52. Ако смяташ да набъркваш специалната теория на относителноста и да гледаш маса,енергия импулс...друга работа.:б

  ОтговорИзтриване
 53. Кръстю, усещам, че скоро ще ме биеш. :) Така че обяснявам въпроса и идеята зад него.
  Тон е величина за теглото, което тегло е сила. Кантарът я измерва, но това не е сборът от всички сили, които му действат. Освен силата на тежестта, която се измерва по формулата f =mg, върху дървесината действа и още една сила - Архимедовата. Въздухът е флуид и действа на двата материала така, както би им действала водата например, но по-слабо. Така или иначе ефект има. Понеже дървесината има по-малка плътност и съответно - по-голям обем, то Архимедовата сила върху нея е по-голяма. За да показва кантарът един тон, то следва масата на дървесината да е по-голяма. Разликата е около килограм. Задачата се появи тази пролет на демонстративно състезание по физика. :)

  ОтговорИзтриване
 54. Блага, на мен да ти кажа всякак ми е добре, но да го зная,в смисъл да е регламентиран... Казах, че все още имам и друга работа и не мога, пък не ми е и приятно да съм непрекъснато в нет-а :а
  Споменах, че от 19-ти този месец до другия ще ходя на процедури и ще съм зает до 9.00, но няма нужда да се съобразявате...Нали винаги има някой рано, пък и 9.00 не е късно, има и други въпроси..

  ОтговорИзтриване
 55. Ами няма да те бия (смях) но това са вече ...дето ти казах сеене на дъното му ряпа и училищни задявки.Тогава кантарът не е верен, значи, щом изкава 1001 кг = 1000...А кажи нещо :в

  ОтговорИзтриване
 56. Или ще кажеш, че имаме предвид някакъв хипотетичен случай, на който слагаме на едното блюдо дървен материал, на другото желязо
  Впрочем, то за това е въведено понятието килограм-сила , с което работим в изчисленията...

  ОтговорИзтриване
 57. 1 kgf = 9,80665 N
  1 тон-сила = 1000 kgf = 9 806,65 N = 9,80665 kN
  ---
  с това работи Кръстю и му стига:ф...За съжаление напоследък намаля доста работата :б
  Добре, че по другия занаят - обзавеждането пада по нещо...

  ОтговорИзтриване
 58. Кръстю, идеята на въпроса е да докаже, че кантарът измерва тегло, а не маса. При нормални условия, т.е. земни, силата, с която ще действат и двата материала, ще е един тон. Масата е идеална величина, която реално ще има значение, когато не действат други сили. Т.е. маса и тегло са много различни неща, което се демонстрира и от въпроса на Блага за гиричката и павето. Докато едната е работна и въведена за удобство, то другата е по-...теоретична и може да има значение само в лабораториите.

  ОтговорИзтриване
 59. Е, аз какво ти казвам...задавай го на лаборанти :в
  --
  Маса и тегло НЕ са много различни работи, просто аспекта е друг в случая.
  Впрочем, единственото определение за маса, което аз зная е: "Масата е физична величина - свойство на физическите обекти, което показва колко вещество има в тях". това е...

  ОтговорИзтриване
 60. Стига сте спорили :а
  Кажете за изобретението на сибаритите :д

  ОтговорИзтриване
 61. Хихи - физиката и несъвършенствата на езика можем да ги бистрим до утре. :) Сега обаче не ми се занимава.

  ОтговорИзтриване
 62. гост, да не ми се сърдиш, просто да става дърлене, по навик, преди като можех да ходя по кръчми, това ни беше занимавка и това ми липсва, но определено този въпрос е малко ...ла-ла и не намирам никаква интрига в него, за разлика от предния ти :в

  ОтговорИзтриване
 63. Ти явно си чел за моята неприязън към лаладжийството и словесните мастурбации ...
  Не забравяй, че законите, с които се описва Универсума са прости (смях) :в

  ОтговорИзтриване
 64. За жителите на древния Сибарис ли иде реч. Дето били големи чревоугодници и михлюзи...Май, че градът им бил разрушен...:й

  ОтговорИзтриване
 65. Тъй де, ама какъв предмет на лукса са измислили? И сега се ползва.

  ОтговорИзтриване
 66. Да, същите Сибарите са открили ваната за къпане и цукалото.
  От Уики-то:Цукалото не се слагало под леглото, а се носело на банкети. Освен това те първи издават закон за пазене на тишина. В града e забранено вдигането на шум, затова шумните професии като ковачи и дърводелци трябва да работят извън града. За да не се пречи на жителите да спят, било забранено развъждането на петли.:ф
  в 510 г кротонците им разказали играта:ш

  ОтговорИзтриване
 67. Кръстю, споко. :) Въпроса си беше ***ан и никой не го хареса, включително аз, но пък за друг не се сетих. :$

  ОтговорИзтриване
 68. Обърка се работата днес..трябва да съм буден до 23.30. Чакам едно обаждане..
  gost, на мен ми е по-интересно как си сетил за него :ф

  ОтговорИзтриване
 69. Ако сте будни още, аз да питам:

  Какво пътешества по света като си стои в ъгъла?

  ОтговорИзтриване
 70. Впрочем, то е лесно да давам препоръки за въпроси, друго е самото задаване нали?
  Но майтапа на страна, Блага просто добре намира баланса между научност, популярност и забава.
  Иначе мисля, че не е масово забавно да чепкаме несобствени интеграли примерно...:ж

  ОтговорИзтриване
 71. Да не е чадърът...Дето го вали всякакъв дъжд

  ОтговорИзтриване
 72. Не. Не го вали дъжд в ъгъла, защото не се движи.

  ОтговорИзтриване
 73. Това нещо хем си е в ъгъла, хем се шматка насам--натам :ф

  ОтговорИзтриване
 74. Насам, натам, като махало на часовник

  ОтговорИзтриване
 75. Не бре! Образно казано. Иначе не мърда. Направо си е залепено. Ама се шматка по света. :в

  ОтговорИзтриване
 76. Залепено в ъгъла, пътешества...
  Колко още да подскажа?

  ОтговорИзтриване
 77. В ъгъла на кое? Ако е на писмото е марката...
  Да, мисля че е тя.
  Уловката е, че първо си мислим кое стои в ъгъла вкъщи.

  ОтговорИзтриване
 78. Един въпрос и от мен, но не му знам отговора със сигурност.
  Защо вкъщи се пише слято, а в гъза не? :ф

  ОтговорИзтриване
 79. От физика на граматика....мани, мани, чалгарите имат гости от някъде...Добре, че ни дели 6м дворче :б

  ОтговорИзтриване
 80. И аз не знам...Питах една, дето се праска, че се занимава с граматика, тя отговори - простак.
  Това го знам, викам, но не ми отговорихте на въпроса :ф

  ОтговорИзтриване
 81. Аз ако имам такива съседи направо гръмна от бяс :л

  ОтговорИзтриване
 82. Също е забавно, че "бащата" няма пълен член, а иначе, смислово най му прилича :в

  ОтговорИзтриване
 83. лека, нощ..трябва да лягам да поспя малко. Добре, че следобед спах близо 3 часа

  ОтговорИзтриване
 84. Ами вкъши е за място, а в гъза - действие :ц

  ОтговорИзтриване
 85. Дано утре да не ми забива така нета, че аман :б

  ОтговорИзтриване
 86. Добро утро!
  Да, има логика в отговора...Щом е действие, трябва малко място да се засилиш...:5а :ш :в

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации