четвъртък, юли 08, 2010

Въпрос с кафето

     Хронометърът е изобретен за точно измерване на географската дължина.
     С каква цел е създадена часовниковата стрелка за секундите?




  



  


Вярно отговориха Петьо и Л.








Share/Bookmark

2 коментара:

  1. Аз доколкото съм запозната хронометърът си е изобретен за измерване на времето (и наименованието му идва от гръцки в чест на бога на времето Хронос) при изключително тежки условия, защото измерва с много голяма точност и не се налага навиване, слънце или други подобни както при различните видове часовници. Но за друго да се ползва стрелката освен за измерване на време не знам...

    Ани

    ОтговорИзтриване
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_face

    В късните години на 14-ти век, часовниците са имали една неподвижна стрелка (често във формата на ръка) и един въртящ се диск с числа (часовете). Стрелката е отчитала само часовете, показвйки счотжетното число.
    По-късно е бил възприет дизайнът на въртящта се стрелка и неподжижен циферблат.
    Минутната стрелка се появява към 1690 след откриването на махалото. Името на минутната стрелка идва от "minute" означващо "малко" подразделение на часа.
    Трета стрелка, правеща 1 оборот на минута, е била добавена на по-прецизните часовници. Тази трета стрелка често се е въртяла около ос несъвпадаща с центъра на часовника.
    В началото се е наричала "втора (second) минутна стрелка защото е измервала вторично (secondary) миниатюрно (minute) подразделение на часа.
    С времето името на тази трета стрелка е било съкратено на "секундна стрелка" - second hand.
    Възприетата посока на движение на часовниковите стерлки е базирано на движението на сянката използвано в слъчевите часовници.

    ----------------

    http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_chronometer

    Прецизност от порядъка на 1/10 от секундата на ден позволява да се определи местоположението на кораб в границите на ~1,400 m след едномесечно пътуване.

    От тук можем да заключим, че секундната стрелка би била нужна за по-прецизното определяне на местоположението на кораба.
    Тъй като радиусът на земното кълбо е огромен, малки неточности в измерването на времето биха довели до големи отклонения в определянето на координатите на кораба.

    Л.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации