събота, август 01, 2009

Глутницата



Не става дума за вълци или озверели помияри. Това обаче е най-точното определение, което ми хрумна, за да характеризирам вчерашната група тийнеджъри, провокирали ме да напиша публикацията за изтърваното поколение.

На нашата малка и тясна централна уличка има няколко барчета почти през десетина метра. Какъв е контролът в тези заведения не знам, но постоянно гъмжи от 14, 15, 16-годишни деца, които след като се напият порядъчно, буйстват и предизвикват скандали по всяко време на денонощието.

Вчера, в ранния следобед, една такава "глутница" беше превзела терена току под терасата ни. Крещяха, сваляха блузките на приятелките си, кикотеха се в пиянска самозабрава.

По уличката не може да се мине от паркирани коли. Понякога и до входната врата на къщата ми е трудно да се добера. Та паркира една кола, и от нея слезе възрастна двойка. И започна гаврата... Един от младежите, същият, който със стръв разсъбличаше гаджето си пред очите на минувачите посред бял ден!, дали заради бас, или да се прави на "велик", а може би просто от бяс, бръкна под полата на старата дама! Съпругът и, почтен побелял господин, едва я откопчи от мръсните ръце на детето, което можеше да му е внук, и заобиколиха отдалеч озверялата глутница.

Мъжът ми не издържа и се намеси. Познайте какво последва! Взрив от подигравки, най-вулгарни ругатни и камъни полетяха към нас. Че как така ще им правим забележка!
Единствено заплахата ми, че ще извикам полицията, (дали обаче щяха да реагират навреме, ако Мишо беше слязъл да се саморазправи с озверелите тийнеджъри, повярвате ми, едва го спрях!), прогони развилнелите се младежи.

Те нямаха нищо общо на външен вид вид с помиярите. Напротив, добре облечени, явно презадоволени в материално отношение хлапета. Родителите им не бяха се скъпили при осигуряване на така желаните луксозни парцалки и аксесоари, придаващи им метросексуален вид. И явно с това се е изчерпала и грижата им. За възпитание и дума да не става! Че нали училището трябва да си свърши работата!

А пренебрегнатите и занемарени в духовно отношение деца най-често се превръщат в насилници. За тях агресията е стил и начин на живот.

Най-пряка връзка с агресията има простащината. Простакът е нахален, самонадеян и нагъл, често налага своите желания при пълно незачитане на правата на другите. А днес простакът е във възход, той е съчетание на скромен интелект, лошо възпитание и непокрити амбиции.
За съжаление замогнали се простаци стават предмет на медийно героизиране и модел за подражание, а това ги възпроизвежда в следващите поколения.

Затова беше и вчерашната ми публикация, адресирана основно към родителите.

Защото за тези деца вече е късно. Изкореняването на агресията може да стане само в ранна детска възраст. По-късно тя може да бъде порицана, затруднена или наказана, когато вече се стигнало до ексцесии, за които четем и чуваме ежедневно. Затова е толкова важно възпитанието в семейството, добрият пример, контролът от страна на родителите. Те са тези, които създават модели, навици, умения и норми за самоконтрол.

Спасете децата си! Спасете бъдещето на България, защото утре ще е късно и непоправимо. Тогава - горко ни...






Share/Bookmark

20 коментара:

  1. Случката е гнусна, но за съжаление не е изолиран случай. Абсолютно съм съгласна с позицията ти. Но не съм сигурна дали хората, отхранващи такива деца ще прочетат написаното. Дали могат и дали искат да се замислят над проблема...

    Струва ми се, че те няма да се стреснат и няма да се заемат със спасяването на децата. За тях най-важното е да задоволят материалните им щения - не нужди!!! - а за душите им са оставили да се грижат улицата, телевизията, киното ... и т.н.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че на още един човек му прави впечатление. И аз си ги имам такива под балкона Даже преди две-три седмици с най-голямо удоволстмие ги разритах във всички посоки, защото правеха упорити опити да откъртят вратата на входа.

    И не си права да ги сравняваш с вълци или помияри. Кучешкият род предпочита да не привлича внимание към себе си, и при опасност предпочита да избяга, вместо да напада.

    Малко оф-топик... Не знам защо като искат да обидят някого, хората го сравняват с куче. Кучетата са верни приятели, помнят доброто, забравят обидата, не ламтят за повече от това, което им трябва за да оцелеят, и са готови да умрат за този, когото обичат. Навремето хора с такива качества са били обявявани за светци.

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си един филм за последното незасегнато кътче от заразената и мъртва Земя след ядрена катастрофа - Австралия. Там обаче също скоро щяха да изчезнат и под влияние на малкото им оставащо време, "хората" се бяха подали на низките си инстинкти - изнасилваха, крадяха и убиваха. има и други подобни филми.
    Не знам с точност защо горната описана случка ми предизвика спомена за този филм...А и не само тази случка, като гледам рекламите- разюздани, пълни със сексуални намеци, "свобода", прокарването на хищнически манталитет и пр., няма как да не направя този паралел.
    Да, аз написах вчера коментари към блога на Блага, но го бях приела по принцип. Сега е към конкретната случка и малко се дистанцирам от това, което съм казала вчера - т.е. в този смисъл се радвам, защото не съм съвсем родител "за изхвърляне", поне за тези неща съм възпитала добре децата си. Слава Богу.
    Случката е отвратителна и защото ние, по-възрастните рядко с успех можем да направим нещо.
    Между другото мъжа ми, който е расъл в Кот'Дивоар, Мароко, Ливан и Сирия и много ми е разказвал за там, кактои приятелка, която живя много време в Пакистан сподели: "Младежите тук са невероятни. Помагат, отстъпват място на възрастните, не крещят и не псуват. няма поведение като в Бг. Тук, ако родителя не ги пребие за подобно лошо държане, хората навън ше го направят".
    Просто цитирам, аз лично не съм привърженик на боя, но цитирам думите.

    ОтговорИзтриване
  4. Новия маниер на американско възпитание, който всички прегърнаха няма да ни донесе нищо хубаво.

    Материална презадоволеност вместо истинска грижа и контрол, безусловна подкрепа, тотална слепота за пропуските във възпитанието и насаждано чувство за вина ако извъртиш един шамар на отрочето, без значение дали е заслужен ...

    Нормално е да се бунтуваш, когато си в тези години.

    Но това не е бунт, това е друго, не знам какво ...

    ОтговорИзтриване
  5. LaSombra, Блага )естествено не съм и адвокат) говори за побеснели помияри. Тук е и тънката разлика между кучето, вълка и озверелия помиятр.

    Озверелият помияр не е куче (домашен любимец, помощник и другар на човека, приятел в трудностите) - той е нещо страшно. Той няма приятели, той има само врагове, ръководи се от два нагона - глад и секс - и ако не можеш да го смачкаш, трябва да го избягваш. От друго (освен от сила и злоба) той не разбира.

    А от вълка той, помиярът, е още по-далеко. Вълкът живее в общество, ръководено от изключително строги правила. Ако някое малко вълче не се покорява на правилата и на йерархията в глутницата, то бива жестоко наказано. А за човешките озверели помияри правила НЯМА! Нито пък съществива понятието йерархия, уважение и т.п.

    Затова подкрепям определението на Блага. Мисля, че е доста сполучливо.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ви, че толкова много от Вас реагираха адекватно.
    Боли ме, че голяма част от четящите блога ми си премълчаха.
    За повечето от тях, явно по-важни са Бойко, Сергей, Доган, Костов и компания...
    Най-вероятно, защото не си дават сметка, че тяхната пасмина е същата, като тази озверяла глутница. Всеки един от тях е откъснал, откъсва или ще откъсне живо парче от Нашата България, от Нас самите. И се гаврят с нас. Те са тези, които се хранят с нашите надежди, страхове и мечти.
    Хора, осъзнайте се! Спасете децата си! За Бога, помолете ги, накарайте ги да прочетат, ако не друго - "Чичо Томовата колиба". Да поплачат за Ева. Да усетят болката - своя и чужда. Да чувстват!
    Надеждата не е в нас, а в тях - нашите деца и внуци.
    Ако те се научат да разбират, може би, ще изберат нещо по-добро за България.

    ОтговорИзтриване
  7. Благи, доста време не съм пускала компютъра си, но имах проблем. Та съм изтървала твоите прекрасни 2 теми за съвременните деца. За голямо съжаление, колкото и да те упреква едната от пишещите, положението е точно такова. Тези млади хора, ако ги оставим такива, ще съсипят и малкото останали добри неща, създадени с години.
    На панаира в града ми, за малко да си навлека грях да ударя един такъв "буден" млад бабаит, който всячески ми пречеше да направя добри снимки, поради което доста от тях изтрих, но накрая извиках един полицай и ми помогна. Защото бабанката беше с поне 25 см. по - висок. Нали знаеш какво можеше да стане?..
    Та голям ремонт трябва, но се чудя дали да не започнем от родителите, които нямат хабер за тези волности на наследниците си. И колко ли от тях познават "приятелите" на децата и и местата, където ходят.

    ОтговорИзтриване
  8. Много патетично, много патетично. И каква загриженост само...

    ОтговорИзтриване
  9. Я, ЛаСомбра вече не бил "сянка", дори си има и мека шапка. Гледай ти ;-) Нещо започнах да го дисциплинирам.

    ОтговорИзтриване
  10. "Най-пряка връзка с агресията има простащината. Простакът е нахален, самонадеян и нагъл, често налага своите желания при пълно незачитане на правата на другите. А днес простакът е във възход, той е съчетание на скромен интелект, лошо възпитание и непокрити амбиции. "

    Съвършено вярно. Днес е модно да си простак, а простащината бива толерирана. Не знам какво е средството срещу непукизъм, което да доведе до осъзнаване?

    ОтговорИзтриване
  11. Хриси, простащината е неизтребима.
    Влиянието и се разшири и засили в посткомунистическия ъндърграунд - отрочета на бившите властимащи. Простак може да е всеки, без значение на пол, възраст, занятие и образование.
    Прави ми впечатление, че по-високо образованите простаци са и по- нагли. Пример за това е писалата преди теб. Незвисимо от помпозните си титли, госпожата е въплъщение на малоумие, простащина и злоба. Вижте само саркастичното и отношение към една толкова важна тема, и сами си направете изводите доколко новоизлюпената Герберка милее за бъдещето на България.

    ОтговорИзтриване
  12. Доц. д-р Омразна Комунягова,
    Коментарът ви относно LaSombra не е по темата.
    В бъдеще се придържайте към правилата за коментиране. В противен случай, Свежо няма да е единственото място, където коментарите Ви са нежелани.

    ОтговорИзтриване
  13. Любима, ако патетичното се отнася до моя коментар, значи съм си свършила работата. Нали никак не е патетично вече 2 пъти разни хлапета да звънят, за да ми плачат, че трябва да "откупя" сина си? И за миг да остана без дъх. Недей винаги с лошо, наистина младите хора вече прекаляват, знам че го знаеш. Но не го признаваш, Любима, аз обикновено обмислям добре коментарите си, не се поддавам на настроения и другите човешки качества. Политиката няма нищо общо с възпитанието на хората, но явно ти не искаш да е така. Не те нападам, само доизяснявам моето виждане по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  14. За съжаление Любима е нежелан коментатор в доста блогове - акзвам за съжаление, защото госпожата е на възраст и не би трябвало да се отнася по подобен начин към наболелите пробели. Къде е живяла и къде живее?!

    Както и да е. Според мен средството към непукизма би трябвало да бъде същото, каквото използуват всички, за да разпространят идеите си. Говорят за това, навсякъде с всички средства (почти). От доста време си мислех да се основе някакъв родителски съюз или нешо подобно. Не че той сам по себе си решава нещо, но би бил официален. Започва се да се говори, обяснява, защитава и т.н.
    Това е в общи линии.

    ОтговорИзтриване
  15. Вера, сарказъмът на госпожата е насочен към мен. Явно представлявам за нея някакъв проблем.
    Но позицията на псевдоинтелектуалката и новоизлюпена Герберка с помпозните титли, по един толкова наболял проблем, показва единствено нейната лична незаинтересованост, липса на човещина и възпитание. Именно заради такива егоцентрици като нея, младото българско поколение пропада.

    ОтговорИзтриване
  16. Irshad, винаги се радвам на коментарите ти.
    Благодаря на Бога, че има родители и хора като теб, kenkal, Хриси, Модерната вещица, LaSombra и Вера. Ако не беше така, досега би трябвало да закрият държавата или всички нормални да се изнесат надалече от заливащата ни от всякъде простащина.

    ОтговорИзтриване
  17. Много мило, благодаря за оценката!
    Дайте да направим нещо, като родители, като граждани, като интелигентни хора, които ги е еня за ставащото, а не само говорят...

    ОтговорИзтриване
  18. Irshad, благодаря за защитата, аз също съм на възрастта на Любима, май дори и по - голяма. Но винаги съм знаела правилата на човешките взаимоотношения, задължително се съобразявам с това, че всеки има свое мнение. А образованието не е въобще мерило за собственото самочувствие. Защото имаме хиляди примери за провалени висшисти, използвали своето образование само за изгода. Така че, нека всеки поговори със съвестта си, да е наясно с това, дали може и трябва да съди, преди да е осъдил себе си. Аз съм го сторила доста отдавна.
    Благи, ти си свестен човек, работи си точно така, много малко останахме с будна съвест, а и тя не се купува евтино!

    ОтговорИзтриване
  19. Irshad,
    Има такава организация -

    Асоциация "Родители"
    София 1504
    ул.„Кракра” 4 Ап.2
    тел. (02) 944 17 99
    office@roditeli.or

    http://www.roditeli.org/

    Мисията -
    "Да насърчим родителите да бъдат най-добрите родители, каквито биха могли да бъдат, и да подкрепим децата да се превърнат в най-добрите възрастни, каквито биха могли да станат.
    Да развиваме и утвърждаваме идеята за родителството като основна духовна ценност в обществото, а семейството - като естествена среда за отглеждане и възпитание на децата."

    Ще бъде добре, ако всички родители на подрастващи членуват там и участват в проектите на асоциацията.

    ОтговорИзтриване
  20. Съгласен съм позията ти.Имам 4 внучета / от 17 до 3 години/и нямаме никакви проблеми за сега, благодарение на контрола и приятелските взаимоотношения с тях, както от майките,татковците,така и от дядовците и бабите.
    kanew.wordpress.com

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации