вторник, юли 05, 2011

Въпрос с кафето


Това е било едва ли не „осмото чудо на света”.  Бил е най-скъпият предмет от подобните нему. За последен път е видян преди повече от 200 години. Търсил го е дори „бащата” на Шерлок Холмс.
Какво е и къде се намира сега?

Отговор на вчерашния въпрос:

Нова Тойота, а не нова играчка Йода






Share/Bookmark

17 коментара:

  1. Пауновият трон от Делхи! :в

    ОтговорИзтриване
  2. Пауновияттрон, ама снощи казаха, че май вече са го намерили :ц

    ОтговорИзтриване
  3. Потънал е около източното крайбрежие на Южна Африка.

    ОтговорИзтриване
  4. Една много ценна мебел. Златен трон, масивен, с краака оформени като лъвски лапи и облегалка като паунова опашка...Украсен богато със скъпоценни камъни..
    Гугъл каза: На 4.08.1782г корабът "Гросвенър", който го е превозвал към Англия(където му е мястото, разбира се, смях), потънал край източното крайбрежие на южна Африка.
    В 1919г Конан Дойл взел участие в една експедиция по ваденето му...
    --Далие изваден - следва продължение, ако Оскар не го е нахакал вече ...:ф

    ОтговорИзтриване
  5. Според "легендата" корабът, който го е превозвал заедно с други съкровища, потънал на 4 август 1782 г. и от 1880 година досега го търсят. Дори Артър Конан Доил е учасвтвал в една експедици за търсенето му.
    А снощи казаха в новините, че в един индийски храм са открили съкровища са няколко милиарда. Може пък и да е там :д

    ОтговорИзтриване
  6. История:.....На големия френския ювелир Остин де Бордо, когото шахът поканил в Агра да изработи Пауновия трон, било възложено инкрустирането на скъпоценните камъни по мраморните стени и саркофага. По-късно тези камъни били взети от Аурангзеб и прибрани отново в празната хазна. Работата продължила двадесет и една години и всичко струвало 30 млн. тогавашни рупии, като годишната заплата на един строител тогава била около 50 рупии. След откриването на мавзолея сумата, необходима за неговото годишно поддържане, възлизала на 300 000 рупии. Цялото това разточителство било проявявано в момент, когато страната била сполетяна от нечувана суша - от глад умрели 20 000 от работниците, които строили Тадж Махал и семействата им. Успоредно с това шахът съвсем не се отказвал и от дворцовия разкош. Изработването на Пауновия трон за двореца струвало нови 90 млн. рупии.:7а :о
    Тронът трябвало да символизира мощта на империята. Първоначално мавзолеят бил наречен "Тадж Биби-ка Рауза" - "Място, където е погребана царицата на сърцето". По-късно го нарекли на персийски - официалния език по онова време - Тадж Махал или "Короната на Моголите".

    ОтговорИзтриване
  7. Не е изваден още, Оскар...НАМ, някъде е...Натоварен е бил на кораба "Гросвенор" май месец 1782 от Бомбай и август, същата година потъва корабът където вече писахме...Спасява се само един моряк от екипажа.
    Първата експедиция по ваденето е в 1880г, в 1919 Конан Дойл губи доста пари, като участва, но ...ТОЙ е някъде там...Писна ми да питам Гугъл за подробности.
    --
    Ауранг-Зеб е последният Велик могол седял на този трон!
    През 1737 г Надир шах от Иран завладява Северна Индия и т.н..:б :а

    ОтговорИзтриване
  8. ТАМ, някъде...пак грешка..
    Сега имам малко работа :б

    ОтговорИзтриване
  9. Казах "моооже" :д
    За сега само броят "торбичките с паричките" - (чувалите със златни монети) :ц

    ОтговорИзтриване
  10. - Защо не се ожените, Холмс?
    - Защото, Уотсън, това създава купища проблеми. Ето ви например една логическа задача: на едната врата на къщата ви лае кучето и иска да го пуснете, а на другата чука жена ви, която си е забравила ключа и иска да й отворите. Кого ще пуснете в къщата по-напред?
    - Ами жена ми.
    - Неправилно, Уотсън. Трябва да пуснете кучето, защото то ще спре да лае като влезе. :ш
    ---
    Много е прав Холмс, от опит го казвам :ф

    ОтговорИзтриване
  11. Христос нахранил 5 хиляди човека с 5 хляба и 2 риби, като остатъците били събрани в 12 коша.
    Йосарян, в Параграф 22, купувал яйцата за 8 цента и ги продавал за 5, с печалба от 3 цента.
    В средата на миналия век пък, в една компания за прозводство на фоторамки решили от остатъчната дървесина да правят мебели - и успели. Фирмата придобила световна известност.
    Как "рамкаджиите", са придобили известността на гореупоменатите?

    ОтговорИзтриване
  12. ДНЕШНАТА ТЪПНЯ:

    Попитали радио Ереван:
    - Как, при полов акт, мъжът да накара жената да вика в продължение на два часа?
    От радио Ереван отговарят:
    - Като си избърше оная работа в пердето... :ф

    ОтговорИзтриване
  13. По съ-въпроса-
    Като част от единия ми занаят е сещам, че май ставаше дума за талашита - particle board плоскости - САЩ, към 1940г ,идеята е да се правят временни мебели за следвоенните бежанци от Европа, като у нас още са за "постоянни"(смях), но чия точно е идеята, не си спомням....:й

    ОтговорИзтриване
  14. О, ти междувременно си дал жокер, който допълнително ме обърква :в
    Какви жени пак.....

    ОтговорИзтриване
  15. . В средата на 40-те години Рут и Елиът Хандлер (Ruth and Elliot Handler) и техният партньор и близък приятел Харолд Матсън (Harold Mattson) основават фирма за производство на дървени рамки за картини. Елиът започнал да използва остатъците от дървения материал, за да прави от тях кукленско обзавеждане и с това поставил основите на техния бизнес насочен към производството на детски играчки. Фирмата носела името Mattel – MATT за Mattson и EL за Elliot.

    Рут Хандлер наблюдавала как дъщеря й Барбара си играе със своята хартиена кукла и забелязала, че тя много често се забавлява като си представя живота на куклата като възрасна. По това време детските кукли имитирали фигурата на деца. Осъзнавайки, че може би е открила незаета ниша в пазара на детски играчки тя споделила със съпруга си Елиът идеята за кукла с фигурата на възрастен, но той реагирал доста скептично. През 1956 година по време на пътуване до Европа със своите две деца – Барбара и Кенет, в Швейцария Рут Хандлер попада на германска кукла наречена Лили. Нейната фигура била същата като тази, която тя си представяла и затова купила три, като дала едната на дъщеря си, а другите две занесла обратно в Щатите. Лили била вдъхновена от популярна анимационна героиня в Западно-Германския вестник Die Bild-Zeitung – момиче от работническата класа, което знае какво иска и как да го постигне. А самата кукла била изработена от твърда пластмаса с изляти обувки, обеци, дрехи за преобличане и дълга коса, вързана на конска опашка. Тази кукла се превръща в първообраза на бъдещата кукла Барби (Barbie, Barbi).

    Завръщайки се обратно в Щатите, Рут Хандлер преработва дизайна на куклата Лили и й дава ново име – Барби – на името на дъщеря си Барбара. Тази кукла е представена за първи път на Международния панаир на детските играчки в Ню Йорк на 9 Март 1959 година – дата, която ще остане в историята като рождения ден на куклата Барби (Barbie, Barbi). На този панаир купувачите посрещат новата кукла доста хладно. Тъй като тя няма еквивалент на американския пазар на нея се гледа като на рискова стока. Но след като я виждат по лавиците в магазините хората бързо си променят мнението. На Mattel ще са необходими години, за да насмогне на интереса към Барби (Barbie, Barbi). Само за 10 години са реализирани над 500 млн долара приходи от продажбата на стоките с марка Barbie (Барби).:к

    ОтговорИзтриване

  16. La femme - Рут Хандлер. Все пак идеята е била нейна :д
    А сега да ти кажа как го знам аз:
    http://paper.standartnews.com/archive/2000/12/15/world/story10.htm

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации