понеделник, септември 27, 2010

Имате думата: Държавата ли прави хората, или хората правят държавата?





Новият въпрос на седмицата е:

Държавата ли прави хората, или хората правят държавата?

Екипът на "Пристан" ще се радва, ако повече от вас се включат в коментарите, а някои напишат и публикации по темата в собствените си сайтове.

И м а т е   д у м а т а ...




Share/Bookmark

3 коментара:

  1. Социологът Макс Вебер дефинира понятието държава като „човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие.

    ОтговорИзтриване
  2. Какво е казал добрият стар Платон, дефинирайки понятието държава: "Държавата е структурирана общност от хора".
    По-късно един крал (Луи XIV) формулира проблема значително по-точно: "Държавата - това съм аз!"
    Е, и в днешно време някои (политици и не съвсем такива) предпочитат да гледат на държавата от максимата на Луи XIV.
    Както се казва: Нищо ново под слънцето.

    Osk@r

    ОтговорИзтриване
  3. Като погледна много назад към историята ми изглежда сякаш хората са правели държавата. Имали сме наистина способни и велики водачи, като се започне от Аспарух, Крум и Тервел, през Самуил и Калоян,та чак до Левски и Ботев (макар и не държавници, трудно би могло да се каже, че те не са увлекли един цял народ подир себе си, а и все пак са се борили за идеята именно за свободна държава). От друга страна, народът малко или много се е повлиял от тези, които представляват държавата и не вярвам историята ни да беше същата, ако Аспарух не беше установил хората си на Балканския полуостров, ако Крум не бе създал страшните си закони, ако Калоян не мечтаеше да види една наистина велика България. Както виждаме, това е един затворен кръг и влияния много. Но от днешна гледна точка бих могла да кажа следното: намърдали са се във властта хора, на които им е все едно какво става с държавата, прокарват се безумни закони понеже "имало нужда от реформи", но целта на всеки е да напълни собствения си джоб и да се порадва на 4 годишен "престиж". При условие че вече за съжаление сме свикнали да виждаме такива хора да ни управляват, и за съжаление май качествени хора не успяват да влязат в елитарния кръг на властимащите, то българското население изключително много е притъпило собствените си сетива и търпи ли, търпи едва ли не както и през 5те века робство. Искаме ли и сега 5 века "робство" и "тиранство" само че от управляващите ? От тук мога да си направя само горчивата шега, че сме като виетнамските хлебарки: каквото и да мине през нас, ние оцеляваме и продължаваме напред. Само че доколко това оцеляване ни учи на нещо и ни кара да се развиваме, и доколко ни деформира дотолкова, че вече не сме единен народ със самосъзнанието на горд такъв ?
    Отговорът на въпроса на Блага е следният: хората, те създават и укрепват държавата, но държавата, в лицето на хората, които я управляват, са тези, които насочват развитието или деградацията на самия народ. И следователно, ако искаме една промяна, тя би трябвало да дойде от народа.

    Аня

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации