събота, декември 05, 2009

За глупаците








     „ Проститутка – най-древната професия”, - това е толкова явна и разпространена глупост. Преди да се разплати с проститутката, който и да е, трябва както и да е, каквото и да е да заработи. Нали така?
     И тази глупост, толкова явна и разпространена, за съжаление не е единствена. С глупостта, както и с вятърните мелници е безполезно да се бориш. За умния - всяка глупост е повод за плодотворен размисъл, а на останалите им е все едно.
     Удивително. Много пъти съм наблюдавала, как заради нещо се събират умни (по отделно) хора и с общи усилия сътворяват такава глупост, каквата не е по силите на редовия глупак. Парадокс? Не. Къде е границата между глупака и умния?
     По-рано не разбирах разпространената фраза: „Не е за посредствен ум”. Сега ми е ясно.  Глупакът и умният са толкова близо един до друг, че понякога не е възможно да различиш делата им, можеш само да си кажеш: - Направил го е или някой много умен, или някой глупак.                         
     Примерите са навсякъде. А еднозначното разпределение  „умен – глупак” е измислено от „посредствените умове”. Затова, много често оценката „глупачка” я възприемам като комплимент.
     Как, все пак, да различим глупака от умния? По постъпките и то без да бързаме.
      Постъпката на глупака – това е постъпка, водеща до вреди: за него самия, за околните или за всички заедно. Ако постъпката изглежда глупава, но  не предизвиква нищо друго освен смях и (или) размисъл, трябва да разсъдим внимателно: „ Глупава ли е всъщност?”  Налудничавостта е присъща на умните.
     Да, щях да забравя още един признак на глупаците: жал ми е за тях.



Share/Bookmark

3 коментара:

  1. Често дори не се замисляме, когато използваме шаблони.Може би само едно допълнение.Мъдростта(умът)е нещо,което винаги е в развитие и допълване. Всеки може да постъпи глупаво, може и да повтори, но ако извлече поука от това е направил крачка напред.

    ОтговорИзтриване
  2. Мдам!Също така според какви критерии се мери глупостта,и този който дава оценката как се оценява на умен? ;)

    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  3. дали си умен или глупав не е от значение в повечето случаи.
    познавам много интелигентни хора, които се оставят на поривите на гениалните си идеи и създават уникални глупости без дори да си дават сметка за това.
    а за мен всеки ден подтвърждава факта, че лесно се раздават определения.
    :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации