сряда, ноември 04, 2009

Черната врата






     Живял някога един мъдър крал. Личният му съветник извършил предателство: издал държавна тайна и бил хванат с подкуп. За такова престъпление наказанието било само  едно – смърт. Но старият крал много обичал този човек и му дал шанс. Наредил екзекуцията да се извърши в един таен коридор на замъка. От едната страна бил палача, а от другата – черна врата.
     - Давам ти право на избор – предложил краля на осъдения – или смърт, или – черната врата. Избирай!
     Съветникът попитал:
     - А какво има зад тази врата?
     - Това е неизвестно. Никой не знае, защото досега никой не я е избирал. От край време предците ми са предоставяли тази възможност, но никой не се е възползвал от нея, затова и никой не знае какво има там. Даже аз самият не зная. Имам ключ, но на смъртния си одър баща ми ми каза: „ Аз мога да отворя вратата, но преминеш ли отвъд, ще я заключа след теб. Не трябва да да поглеждаш там.”  Но ти можеш да избираш. – отговорил му краля.
     Дълго мислил съветникът и накрая избрал смъртта.
     - Убий ме. – казал той – Не искам да мина през тази черна врата.
     След екзекуцията, любопитната кралица започнала да уговаря краля да намери начин да погледне, и да разбере какво има там, зад вратата. Кралят се разсмял и казал:
     - Аз знам – зад нея няма нищо. Няма дори стая, просто – свобода. Тази врата се отваря към широкия свят. Но досега никой не я е избирал. Вместо неизвестното хората избират смъртта. Вместо неизвестното – избират страданието. Неизвестното им се струва по-опасно от самата смърт. А свободата – това е врата към неизвестното. Свободата е движение без да знаеш какво ще се случи в следващият момент. ...Това е...черната врата.






Share/Bookmark

3 коментара:

  1. Свободата е преди всичко вътрешно понятие. Човек може да бъде окован в най-мрачната килия с най-тежките вериги, но да бъде вътрешно по-свободен от тези ,които са на свобода.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно в десятката!
    Наистина, повечето хора се страхуват от свободата. Каквото и да говорят, не биха се решили да променят живота си, като оставят зад себе си всичко, което познават.

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно е неизвестното, то ражда призраци и кошмари във фантазиите на тези, които не се осмеляват да повдигнат крайчето на завесата. И тогава - сбогом свобода! Което наистина означава смърт! Няма значение дали е в прекия, или в преносния смисъл на думата.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации