сряда, ноември 04, 2009

Приказки с поука








Пепеляшка, или кристалната пантофка






     ...Принцът заповядал да обявят на всеослушание, под звуците на тръби и фанфари, че девойката, на която стане кристалната пантофка, ще бъде негова жена.
     Разбира се, първо пантофката мерили принцесите, след това херцогините, придворните дами, но всичко било напразно, тя била малка на всички. След това започнали да я разнасят из цялото кралство. Докато дойде редът на Пепеляшка, оправната дъщеря на една дама премерила обувката, и...факт! Била и точно. Със свито сърце, принцът се приготвил да спази обещанието си, но не можал: девойката била само на 10 години.

     Поука: Съществува множество А-всички момичета и множество В – пълнолетни момичета. Явно е, че В не е обикновено множество, т.е. то се явява правилната част на множество А. А този, който не го знае, просто му е рано да се жени.



Приказка за златната рибка






...Трети път хвърлил мрежата дядото и извадил от водата рибка,но не като другите, а златна.
Молела се тая златна рибка и с човешки думи промълвила:
- Release me, oldster, and I'll make you a rich man!
Старецът , естествено, нищо не разбрал и с бабата изяли рибката.

Поука: Знанието на чужди езици понякога е много полезно.




Котаракът в чизми






     ...- Чух, че си можел, ако пожелаеш, да се превърнеш във всякакво животно. Ако става въпрос за куче, лисица и дори вълк, вярвам; но много по-невероятно от всичко друго би било, ако можеше да се превърнеш в някакво мъничко животинче, да речем, в мишка. Ти несъмнено си по-способен от много други чародеи по света, но тази работа май ще бъде трудна и за тебе.
     Чародеят- великан много се зарадвал на тия ласкателства и затова любезно рекъл:   
     - Мога, мило котенце, мога и това.   
     И заприпкал като мишка из стаята. Котаракът я подгонил, но мишката, злорадо хихикайки полетяла към тавана, защото се оказала летяща.
     
     Поука: Ако искате да изпълнят правилно искането ви, формулирайте техническото задание максимално точно.





Дядо и ряпа







     ...Посадил дядо ряпа. Минало време - ряпата пораснала голяма, много голяма...
     Хванали се мишлето за Писанка, Писанка за Шаро, Шаро за внучката, внучката за баба, баба за дядо, дядо за ряпата- дърпали, теглили – листата се откъснали и те изпопадали един върху друг. Ряпата не помръднала.
     
     Поука: Да се предскаже как ще се държи едно твърдо тяло под напрежение, е възможно единствено при наличие на диаграми за опън и разтягане, използвайки методи за разчет разработени в СЪПРОМАТ.




Житената питка






     ...Питката и от бабата и от дядото избягала, и на заека, и на мечката, и на вълка успяла да се изплъзне. Само от лисицата не и се удало така просто да  се измъкне. Примамила я лисицата с хитрост, право в устата си, и възнамерявала да я изяде. Захапала я...и я изплюла: докато питката бягала от бабата, дядото, заека, мечката и вълка – станала баята.


     Поука: Ако ви е нужно да освежите кораво и изсъхнало  хлебопекарно изделие, загърнете го във влажна кърпа и го поставете за няколко минути във фурната.






Share/Bookmark

6 коментара:

  1. :) Поуките са много важни в приказките. Може би по-важни от самите приказки, които са всъщност дрехата. Дрехите могат да се сменят, но винаги под тях има нещо.

    ОтговорИзтриване
  2. Хи-хи, много се забавлявах, а поуките наистина си ги бива !
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  3. Po4ti sa gotini teq prikazki ama malko po detski ot kolkoto drugite prikazki.:с:м:а:й

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са тези приказки и поуките :D:D

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации