сряда, юни 22, 2011

Въпрос с кафето




Сутрин бързате за работа или каквото и да е.
На масата – горещо кафе, което трябва да изпиете, защото иначе сте неадекватен/а.
Как е най добре да постъпите за да не се опарите:
1.    Веднага добавяш студено мляко, кафето ще изстине след малко;
2.    Добавяш млякото в последния момент – точно преди да го изпиеш;
3.    Няма разлика.

Отговор на вчерашния въпрос:



"Едва ли има съдебно дело, в което причина за кавга не е жена."                    
                                                                (Ювенал, 43-113 н. е.)



Share/Bookmark

28 коментара:

  1. Лично аз слагам в чашата първо мляко и после наливам кафе.
    Понеже пиенето на кафе си е ритуал, ако "трябва да го глътна на екс" - предпочитам да не пия кафе :д

    ОтговорИзтриване
  2. При решаването на задачата от физична гледна точка трябва да се имат предвид два фактора:
    1. съотношението на млякото към кафето
    и
    2. съотношението на топлинните им капацитети.
    Ако приемем, че са относително равни, то по-добре да се изчака, за да се извърши топлообмен между двете течности. В противен случай, въпреки че млякото е хладно, кафето остава все тъй горещо и способно да изгори гърлото.

    ОтговорИзтриване
  3. Иначе, ако се добави студено маляко в кафето и се изчака малко, разбърквайки - кафето ще изстине след малко.
    Ако не бъркаме, студената течност пада на дъното и горе остава топлата и има реален шанс да се изгорим :1а

    ОтговорИзтриване
  4. И двете са течности (флуиди).Тоест, при тях конвекцията е от голямо значение.
    Нормалният топлообмен е от плюс към минус, от топло към студено.
    (Конвекцията е топлообмен подпомогнат от механичното движение на частиците в рамките на флуида)
    Логично е тогава да налеем рязко и по възможност от високо студеното мляко, за да се получи по-бърз ефект и да го вкараме веднага - т.е т 2 от изброените

    ОтговорИзтриване
  5. Още разсъждения: По-топлата част има по-малка плътност, съответно е по-лека и при липса на конвекция частиците влизат в контакт само със съседните на тях, между които има по-малка температурна разлика съответно по-бавена топлопроводност...
    Да! Наливане непосредствено преди изпиване и по възможност от високо за по-голяма гравитация,бързо размесване и бързо охлаждане ...

    ОтговорИзтриване
  6. Според една от версиите, първоначално за кафемашините е разработен програмен език, който по-късно навлязал с пълна сила при компютрите.
    Кой - той?

    ОтговорИзтриване
  7. Лично аз никога не правя такива маймунджулуци, защото в къщи пия предимно нес кафе, без мляко (мляко по принцип не пия) и ако бързам, просто го приготвям с по-студена вода :в
    Така, че за съжаление не мога да направя опита :б

    ОтговорИзтриване
  8. Предупредителен върху чаша за кафе/чай в Макдоналдс:
    Внимание, в тази чаша се съдържа гореща напитка, която може да Ви изгори!

    ОтговорИзтриване
  9. Още разсъждения: Първа точка на гост е много съществена.В условието дума за количества няма, може би се ползва съждението, че добавяме мляко към кафето, а не обратното и е логично млякото да е по-малко :а
    Иначе количествата са от голямо значение..

    ОтговорИзтриване
  10. Да, Osk@r. Чувал съм, че в родината на Макдоналдс имало надпис и на микровълновите фурни, че не стават за сушене на домашни любимци :ф

    ОтговорИзтриване
  11. Отговор на съвъпроса на Оскар : Java :в

    ОтговорИзтриване
  12. Пак към въпроса (ако нямаме лъжичка): правилният отговор е 1. Останалото е въпрос на време (и на физика) :в
    При 2, студеното мляко пада долу и ако не сте прочели предупредителния надпис върху чашите на Макдоналдс - чува се трудна за писане комбинация от звуци :д

    ОтговорИзтриване
  13. То си личи от емблемата... Java е сорт кафе.
    Другата версия е, че бил любим на програмистите...:а

    ОтговорИзтриване
  14. При 2 не е толкова просто раздвижването, получава се едно завъртане като сърф вълните и се получава по-голяма площ за топлообмен. Добре е кафето да е в по-голяма чаша и млякото да се излее в центъра.
    Иначе и аз съм съгласен, че при наличие на лъжичка е добре 1.

    ОтговорИзтриване
  15. А Макдоналдс започнали да слагат надписа, след като били осъдени да изплатят 2 млн. долара на една баба, която се изгорила с кафе в тяхно заведение :в

    ОтговорИзтриване
  16. Но има и нещо друго, което ме кара да вярвам в т.2!
    Преди да налеем студеното мляко, топлообменът протича между кафето и въздуха.
    От термодинамиката се знае, че топлообменът е по-голям при по-голяма температурна разлика, тоест, за да не се изгорим е по-добре е да добавим студеното мляко по-късно :в

    ОтговорИзтриване
  17. Е, то е вече въпрос на закони...
    На практика щом някой се е научил да чете, едва ли ще е такъв малоумник да не знае, че кафето е горещо,но също съм разбрал, че логиката не е еднопосочна :ф

    ОтговорИзтриване
  18. Зима, голям студ. Срещат се двама мъже, единия е с голямо куче - вълча порода, и казва на другия:
    - Искаш ли да се стоплиш?
    - Искам.
    - Шаро - дръж! (и пуска кучетo) :ц

    ОтговорИзтриване
  19. Ето един пример за любимият ми английски хумор:

    Лейди Астор веднъж се обърнала към Чърчил със следните думи:
    - Ако бяхте мой съпруг, щях да сложа отрова в кафето ви.
    Чърчил и отговорил:
    - Ако ми бяхте съпруга, щях да го изпия.:ш :ц

    ОтговорИзтриване
  20. Сутринта жена носи кафе на мъжа си в леглото. ПО някое време се чуват нечленоразделни крясъци от спалнята. Жената от кухнята пита:
    - Скъпи, какво стана?
    - А-а-а-а! Изгорих се! Разлях всичкото кафе върху себе си!
    - Скъпи, не крещи така. Изчакай малко! Сега ще ти направя още кафе!
    :ц :1а

    ОтговорИзтриване
  21. Ох, ако трябва да разписвам обяснението на отговора си, ще е по-добре да кача линк към файла. :d
    Накратко: От закона на Стефан-Болцман става ясно, че количеството топлина, излъчено или погълнато за единица време, зависи от коефициента на поглъщане, който е специфичен за всяка материя, константата Сигма, която, както е видно, не зависи от нищо, четвъртата степен на температурата на тялото, която в случая ни е дадена и за двете вещества, и площта. Колкото повече се остави кафето с млякото в него, толкова повече топлина ще обменят и температурата ще клони към изравняване. Топлинният капацитет тук единствено определя точната скорост на процеса. Лъжичката, освен да увеличи контактната повърхност и да ускори така процеса, може да служи и за топлоотвод.
    А от колкото и високо да пускате млякото, това няма да ускори съществено конвекцията, а ще разплискате течността и ще издадете нетранскрибируемите звуци.
    ПП: Джава е удобен език, защото работи на всякаква машина стига да има платформа на нея. Това спестява пренаписването на всяка програма за всяка отделна операционна система.
    И съвъпрос от мен:
    "Поговорката е "парен каша духа". Как духането помага за решаването на въпроса с кашата?

    ОтговорИзтриване
  22. gost, все пак ние търсим как да не се изгорим, а не да постигнем идеален топлообмен :ф

    ОтговорИзтриване
  23. Лично аз винаги си пия кафето дълго и с мляко! :1a
    Сипвам кафето, кафена лъжичка кафява захар, бъркам и добавям около една трета студено мляко от хладилника. :a Но при всички положения изчаквам малко, понеже не обичам горещо кафе! :г

    ОтговорИзтриване
  24. Защото въздушната струя увлича повърхностният слой и се разместват по-бързо пластовете.
    Тоест пак става дума за конвекция...Принципно разбъркването с лъжица ще доведе до същия, или почти същия ефект, но едно време, когато е измислена поговорката кашата са я ядели като за топяли големи залъци хляб в нея и за това са духали :ш :г
    По него време в северозападнала България се е оформила сентенцията "Най обичам леба и да еба!":ц

    ОтговорИзтриване
  25. Въпросът ще е по точен за духане на супата, защото тогава се духа в(върху)супата в лъжицата и действително се получава бърз ефект на охлаждане- количеството е по-малко :а

    ОтговорИзтриване
  26. Не търсим идеален, а максимално бърз топлообмен. За това и аз се присъединявам към 2.
    За едниница време горещо кафе и студен въздух обменят повече топлина отколкото охладено кафе и студен въздух.
    При това приемам, че топлообмена между кафето и млякото става за пренебрежимо кратко време.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен22 юни 2011 г., 9:00

    "Osk@r каза...

    Предупредителен върху чаша за кафе/чай в Макдоналдс:
    Внимание, в тази чаша се съдържа гореща напитка, която може да Ви изгори!"

    В тази връзка се сетих за наградите Стела за най-абсурдни съдебни процеси. Наградите са кръстени на името на Стела Либек. Нелепият съдебен иск, който тя заведе срещу "МакДоналдс" повлече купища такива дела. През 1992 г. 79-годишната Стела разлива в скута си чаша кафе, закупено от "МакДоналдс", и горещата течност я изгаря. Всеки се смее, когато тя заявява, че е завела дело срещу ресторантите за бързо хранене, но подигравките секват, когато съдът решава на госпожа Либек да бъде изплатено обезщетение от 2.9 млн. долара.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации