Сутрин бързате за работа или каквото и да е.
На масата – горещо кафе, което трябва да изпиете, защото иначе сте неадекватен/а.
Как е най добре да постъпите за да не се опарите:
1. Веднага добавяш студено мляко, кафето ще изстине след малко;
2. Добавяш млякото в последния момент – точно преди да го изпиеш;
3. Няма разлика.
Отговор на вчерашния въпрос:
"Едва ли има съдебно дело, в което причина за кавга не е жена."
(Ювенал, 43-113 н. е.)
Лично аз слагам в чашата първо мляко и после наливам кафе.
ОтговорИзтриванеПонеже пиенето на кафе си е ритуал, ако "трябва да го глътна на екс" - предпочитам да не пия кафе :д
При решаването на задачата от физична гледна точка трябва да се имат предвид два фактора:
ОтговорИзтриване1. съотношението на млякото към кафето
и
2. съотношението на топлинните им капацитети.
Ако приемем, че са относително равни, то по-добре да се изчака, за да се извърши топлообмен между двете течности. В противен случай, въпреки че млякото е хладно, кафето остава все тъй горещо и способно да изгори гърлото.
Иначе, ако се добави студено маляко в кафето и се изчака малко, разбърквайки - кафето ще изстине след малко.
ОтговорИзтриванеАко не бъркаме, студената течност пада на дъното и горе остава топлата и има реален шанс да се изгорим :1а
И двете са течности (флуиди).Тоест, при тях конвекцията е от голямо значение.
ОтговорИзтриванеНормалният топлообмен е от плюс към минус, от топло към студено.
(Конвекцията е топлообмен подпомогнат от механичното движение на частиците в рамките на флуида)
Логично е тогава да налеем рязко и по възможност от високо студеното мляко, за да се получи по-бърз ефект и да го вкараме веднага - т.е т 2 от изброените
Още разсъждения: По-топлата част има по-малка плътност, съответно е по-лека и при липса на конвекция частиците влизат в контакт само със съседните на тях, между които има по-малка температурна разлика съответно по-бавена топлопроводност...
ОтговорИзтриванеДа! Наливане непосредствено преди изпиване и по възможност от високо за по-голяма гравитация,бързо размесване и бързо охлаждане ...
Според една от версиите, първоначално за кафемашините е разработен програмен език, който по-късно навлязал с пълна сила при компютрите.
ОтговорИзтриванеКой - той?
Лично аз никога не правя такива маймунджулуци, защото в къщи пия предимно нес кафе, без мляко (мляко по принцип не пия) и ако бързам, просто го приготвям с по-студена вода :в
ОтговорИзтриванеТака, че за съжаление не мога да направя опита :б
Предупредителен върху чаша за кафе/чай в Макдоналдс:
ОтговорИзтриванеВнимание, в тази чаша се съдържа гореща напитка, която може да Ви изгори!
Още разсъждения: Първа точка на гост е много съществена.В условието дума за количества няма, може би се ползва съждението, че добавяме мляко към кафето, а не обратното и е логично млякото да е по-малко :а
ОтговорИзтриванеИначе количествата са от голямо значение..
Да, Osk@r. Чувал съм, че в родината на Макдоналдс имало надпис и на микровълновите фурни, че не стават за сушене на домашни любимци :ф
ОтговорИзтриванеОтговор на съвъпроса на Оскар : Java :в
ОтговорИзтриванеПак към въпроса (ако нямаме лъжичка): правилният отговор е 1. Останалото е въпрос на време (и на физика) :в
ОтговорИзтриванеПри 2, студеното мляко пада долу и ако не сте прочели предупредителния надпис върху чашите на Макдоналдс - чува се трудна за писане комбинация от звуци :д
То си личи от емблемата... Java е сорт кафе.
ОтговорИзтриванеДругата версия е, че бил любим на програмистите...:а
YESsssss - Java ( :1а )
ОтговорИзтриванеПри 2 не е толкова просто раздвижването, получава се едно завъртане като сърф вълните и се получава по-голяма площ за топлообмен. Добре е кафето да е в по-голяма чаша и млякото да се излее в центъра.
ОтговорИзтриванеИначе и аз съм съгласен, че при наличие на лъжичка е добре 1.
А Макдоналдс започнали да слагат надписа, след като били осъдени да изплатят 2 млн. долара на една баба, която се изгорила с кафе в тяхно заведение :в
ОтговорИзтриванеНо има и нещо друго, което ме кара да вярвам в т.2!
ОтговорИзтриванеПреди да налеем студеното мляко, топлообменът протича между кафето и въздуха.
От термодинамиката се знае, че топлообменът е по-голям при по-голяма температурна разлика, тоест, за да не се изгорим е по-добре е да добавим студеното мляко по-късно :в
Е, то е вече въпрос на закони...
ОтговорИзтриванеНа практика щом някой се е научил да чете, едва ли ще е такъв малоумник да не знае, че кафето е горещо,но също съм разбрал, че логиката не е еднопосочна :ф
Зима, голям студ. Срещат се двама мъже, единия е с голямо куче - вълча порода, и казва на другия:
ОтговорИзтриване- Искаш ли да се стоплиш?
- Искам.
- Шаро - дръж! (и пуска кучетo) :ц
Ето един пример за любимият ми английски хумор:
ОтговорИзтриванеЛейди Астор веднъж се обърнала към Чърчил със следните думи:
- Ако бяхте мой съпруг, щях да сложа отрова в кафето ви.
Чърчил и отговорил:
- Ако ми бяхте съпруга, щях да го изпия.:ш :ц
Сутринта жена носи кафе на мъжа си в леглото. ПО някое време се чуват нечленоразделни крясъци от спалнята. Жената от кухнята пита:
ОтговорИзтриване- Скъпи, какво стана?
- А-а-а-а! Изгорих се! Разлях всичкото кафе върху себе си!
- Скъпи, не крещи така. Изчакай малко! Сега ще ти направя още кафе!
:ц :1а
Ох, ако трябва да разписвам обяснението на отговора си, ще е по-добре да кача линк към файла. :d
ОтговорИзтриванеНакратко: От закона на Стефан-Болцман става ясно, че количеството топлина, излъчено или погълнато за единица време, зависи от коефициента на поглъщане, който е специфичен за всяка материя, константата Сигма, която, както е видно, не зависи от нищо, четвъртата степен на температурата на тялото, която в случая ни е дадена и за двете вещества, и площта. Колкото повече се остави кафето с млякото в него, толкова повече топлина ще обменят и температурата ще клони към изравняване. Топлинният капацитет тук единствено определя точната скорост на процеса. Лъжичката, освен да увеличи контактната повърхност и да ускори така процеса, може да служи и за топлоотвод.
А от колкото и високо да пускате млякото, това няма да ускори съществено конвекцията, а ще разплискате течността и ще издадете нетранскрибируемите звуци.
ПП: Джава е удобен език, защото работи на всякаква машина стига да има платформа на нея. Това спестява пренаписването на всяка програма за всяка отделна операционна система.
И съвъпрос от мен:
"Поговорката е "парен каша духа". Как духането помага за решаването на въпроса с кашата?
gost, все пак ние търсим как да не се изгорим, а не да постигнем идеален топлообмен :ф
ОтговорИзтриванеЛично аз винаги си пия кафето дълго и с мляко! :1a
ОтговорИзтриванеСипвам кафето, кафена лъжичка кафява захар, бъркам и добавям около една трета студено мляко от хладилника. :a Но при всички положения изчаквам малко, понеже не обичам горещо кафе! :г
Защото въздушната струя увлича повърхностният слой и се разместват по-бързо пластовете.
ОтговорИзтриванеТоест пак става дума за конвекция...Принципно разбъркването с лъжица ще доведе до същия, или почти същия ефект, но едно време, когато е измислена поговорката кашата са я ядели като за топяли големи залъци хляб в нея и за това са духали :ш :г
По него време в северозападнала България се е оформила сентенцията "Най обичам леба и да еба!":ц
Въпросът ще е по точен за духане на супата, защото тогава се духа в(върху)супата в лъжицата и действително се получава бърз ефект на охлаждане- количеството е по-малко :а
ОтговорИзтриванеНе търсим идеален, а максимално бърз топлообмен. За това и аз се присъединявам към 2.
ОтговорИзтриванеЗа едниница време горещо кафе и студен въздух обменят повече топлина отколкото охладено кафе и студен въздух.
При това приемам, че топлообмена между кафето и млякото става за пренебрежимо кратко време.
"Osk@r каза...
ОтговорИзтриванеПредупредителен върху чаша за кафе/чай в Макдоналдс:
Внимание, в тази чаша се съдържа гореща напитка, която може да Ви изгори!"
В тази връзка се сетих за наградите Стела за най-абсурдни съдебни процеси. Наградите са кръстени на името на Стела Либек. Нелепият съдебен иск, който тя заведе срещу "МакДоналдс" повлече купища такива дела. През 1992 г. 79-годишната Стела разлива в скута си чаша кафе, закупено от "МакДоналдс", и горещата течност я изгаря. Всеки се смее, когато тя заявява, че е завела дело срещу ресторантите за бързо хранене, но подигравките секват, когато съдът решава на госпожа Либек да бъде изплатено обезщетение от 2.9 млн. долара.