петък, април 29, 2011

Въпрос с кафето


В Средновековието, старите живописци, когато предавали своите тайни на учениците си, казвали, че за състава на боите при изобразяването на млади лица е важно да се използват яйца от градски кокошки, а за изобразяването на стари – яйца от селски.

Защо?


Отговор на вчерашния въпрос:
Бенедикт XVI
Ръженото хлебче и кренвиршът са характерни
за родината на настоящият папа.


Share/Bookmark

6 коментара:

  1. Това не бях го чувал, ако има нещо такова вероятно е свързано с храненето на кокошките, защото храната дава голямо отражение върху яйцата и трябва да потърся тук-там, но по ме съмнява да е някой зевзеклък, или вицово положение, което Блага е хванала от някъде :в

    ОтговорИзтриване
  2. Това е теория на Cennino d'Andrea Cennini. Жълтъците на яйцата са били използвани за смесване с пигментите. Не са повлиявали на цвета на получената смес.

    ОтговорИзтриване
  3. Яйцата на градските кокошки били по-бели, а тези на селските по-червени. Въпросният автор препоръчва яйцата от селски кокошки за изобразяването на лица на възрастни хора. Книгата е от далечната 1437 :а

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурно е така, Милена, не съм го срещал. Но има някаква логика , наистина от храненето- вижте бледите жълтъци на "купешките" яйца и наситеният цвят на домашните...:в

    ОтговорИзтриване
  5. Впрочем и аз срещнах нещо по въпроса, не от посочения автор. В едно средновековно ръководство, от ония, с многото автори се казва дословно : "Ако ще рисувате млади лица, или тела, то трябва да ползвате яйца от градски кокошки. Жълтък от яйца от селски кокошки- само ако рисувате мургави, или стари хора. Яйцата от селски кокошки лесно се различавт. Тяхната черупка е много твърда."
    --
    Въпросът на Блага е защо - Защото поради това, че селските кокошки, тогава имали по-богата храна и в желтъкът им имало повече витамини от група В, основно рибофлавин (лат. flavum -жълт), оттам по наситеният жълто -оранжев цвят :г , подходящ за дъртаци :в
    ---
    Знам ли Блага какво е чела...:м

    ОтговорИзтриване
  6. А дали не е възможно това да влияе на текстурата, като примерно забърканата със селски яйца с времето да се "сбръчква" или независимо от времето да си е по-грапава?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации