сряда, март 09, 2011

Метъляшка



В една не толкова далечна страна живеела прекрасна девойка, която се казвала Метъляшка. Всъщност мацката се казвала Милена, но всички и викали Метъляшка по причини, които ще разберете след малко. Майка и била починала на концерта на Корн, попадайки в смъртоносна близост до мош пита, докато групата забивала тяхната версия на One. Тогава Метъляшка била едва на годинка и не помнела майка си, а на баща и се паднала тежката задача да я оглежда. Трудно се справял младият родител с това бреме, затова не било чудно, че не изчакал да мине и година от смъртта на непрежалимата му съпруга и си довел втора жена. Явно някакво временно умопомрачение било застигнало бащата, защото какво друго обяснение може да се даде на факта, че един симпатичен рокер си е взел за жена бясна чалгарка, та била тя и с два литра цици (силиконови), която е уморила предишния си съпруг и е останала сама с двете си невръстни дъщери, три вили, шест апартамента и скромен автопарк от петнадесет луксозни возила. 

Така в момента на нашия разказ Метъляшка живеела с баща си, мащехата си и двете си доведени сестри Деси и Слава. Двете и сестри не можели да я понасят, защото въпреки системния тормоз и липсата на грим Метъляшка от ден на ден ставала все по-хубава. А прякора, който и лепнал така добре получила, защото макар и семейството да било заможно мащехата не можела да понася присъствието на Метъляшка и постоянно я товарела с всякакви тежки работи. Върхът бил, когато я изпратила в семейната стоманолеярна едва на тринайсет години. Там и намерили работа при скрапа и тъй като я набутали нощна смяна Метъляшка почти не се прибирала да спи у дома, а си направила едно уютно кътче при старото желязо. Та от там започнали да и викат Метъляшка. 

Клетото дете трудно би могло да преживее тези трудни години без външна помощ. Баща и се бил затворил в себе си, осъзнавайки грешката, която е направил с втората си жена. От някога гордият рокер бил останал само спомен. За щастие майката на Метъляшка имала много добра приятелка, с която прекарала младините си пиейки високоградусови напитки, пушейки разни странни субстанции, гонейки млади момчета с кожени якета и посрещайки Джулай кажи речи цяло лято. Иде реч за кръстницата на Метъляшка – леко застаряващо хипи със златно сърце. Всеки път, когато мъката на Метъляшка била непосилна тя бягала от къщи, намирала кръстницата си и след няколко часа разговор по женски придружен с тибетски чай и курабийки под тихите звуци на Джеферсън Еърплейн Метъляшка усещала, че може да продължи напред и че животът има Смисъл. Имала чувството, че само да се пресегне и може да улови този Смисъл, но миг след това светът се завъртал като кристална топка и се разпадал на парченца звънък, детски смях. А следващите часове се превръщали в Чиста Радост Отвъд Дверите на Човешките Възприятия. 

Така се нижели дните ден след ден и повтаряйки се и застигайки се без нищо ново да се случи в живота на семейството. Метъляшка си бачкала в леярната, мащехата и доведените и сестри рентиерствали и обикаляли от солариум на солариум, от СПА на СПА и от шопинг на шопинг, а бащата оплаквал своите загубени безследно младини в компанията на Джони, Джак и Джеймсън. Докато един ден... 


Продължението  ТУК

Автор: Димитър Стефанов - Cliff







Share/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации