петък, септември 24, 2010

Въпрос с кафето





Дълго време шампанското било мътно. Винопроизводителите на знаменитата вдовица мадам Клико измислили ремюажа - метод, с който го направили прозрачно. За целта, в шампанското се добавя химическо съединение, чиято молекула се състои от три атома.
Кое съединение?


 Отговор на вчерашния въпрос:

Osk@r каза:  
Слагаме на едното блюдо свещта. На другото започваме да слагаме от останалите предмети, без кибрита, докато везната се уравновеси. След това запалваме свещта. Останалото е въпрос на време
Малиииий, готови сме за жълта книжка

С верни отговори също: Milena-Irshad и Аня






Share/Bookmark

8 коментара:

  1. Мадам клико открива наистина избистрянето на шампанското, но конкретното й откритие са пюпитрите - дървено приспособлени под формата на буквата Л, където бутилката се закрепва с гърлото надолу и винарите през определено време разклащат леко бутилката и умрелите дрожди се отложат на дъното. Tова трябва да е remuage.
    После - дегоргаж, премахване на тези дрожди.
    После - дозаж - сместта от захар и вода, с която се допълва бутилката.

    ОтговорИзтриване
  2. За целта, в шампанското се добавя химическо съединение, чиято молекула се състои от три атома.
    Кое съединение?

    ОтговорИзтриване
  3. Съжалявам, но да няма объркване? РЕмюаж е точно този процес на превъртане на бутилките за отделяне на утайката, не се прибавя нищо. Единственото подобно - с три молекули съедниение в шампанското, за което се сещам, е въглеродния двуокис (въглероден диоксид), който в същност е продукта на фемрентацията на шампанското и той точно е "виновника" за газировката на пититето.

    ОтговорИзтриване
  4. За избистряне на виното се използва БЕНТОНИТ. Седиментна скала, приличаща на глина, но с много голяма активна повърхност. Дали се е използвало по "онова" време не знам, но аз лично съм участвал в разбъркването. Съставът й обаче е доста сложен. Съдържа K, Na, Ca, Al (калий, натрий, калций, алуминий) и др.
    Друг избистрител е желатина, ама той си е органично вещество. Е състои се основно от въглегод, водород и кислород. Те ти три химически елемента, но не само 3 атома в една молекула.
    Al(OH)2 (Алуминиев хидроокис) също има голяма активна повърхност, но не знам дали се ползва във винарството. Пък и по онова време - от къде ли са можели да го вземат, като се има впредвид, че алуминият е бил по-скъп от златото.
    Използва се и натриев алгинат, ама и той сложничък. Особено за тогава.
    Но, да си дойдем на думата.
    ПЯСЪК! Суспезия от силициев двуокис (SiO2). Верно - елементите са два, но пък в молекулата - атомите три :ц

    Osk@r

    ОтговорИзтриване
  5. Жокер:

    Навремето имаше един виц за изпит по химия.
    Докато чака да му подскажат на кое съединение е формулата написана на дъската, изпитваният казал: "На върха на езика ми е, ама как беше? След малко ще се сетя." Професорът му креснал: "Плюй бързо, нещастнико, това е...!"

    ОтговорИзтриване
  6. Еееее, серния двуокис (серен диоксид, както е модерно да се нарича сега) SO2 наистина се използва във винопроизводството, но като дезинфектиращо и стабилизиращо средство. Обикновено се ползва опушване със сяра срещу вредните гъбички и бактерии, добавяне на серниста киселина или калиев метабисулфит (има и по модерни начини). Вярно е, че в Уки-то пише за постигане на бързо принудително утаяване с помощта на SO2, но едва ли по времето на Мадам, са си позволявали да го слагат директно във виното за тази цел. :7а Те и бентонит вероятно не са ползвали, защото все едно да слагаш във виното пръст.
    Таке че SO2 срещу SiO2.
    Аз залагам на суспензията от силициев двуокис. Неразтворимо вещество, без миризма и странични въздействия (само малко хрупка :ф ). Говорим за избистрянето. А че са ползвали сяра (SO2 след изгарянето) за опушване на бурета - то си е ясно открай време.

    Osk@r

    ОтговорИзтриване
  7. H2O или CO2 ;) Както каза Милена добавя се захар и ВОДА. А другото...ми балончетата са въглероден диоксид, пак 3 мулекулки...ама симисля че е водата

    Аня

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации