вторник, юни 01, 2010

Човещината няма парична стойност





По-долу съм копирала писмо, което ме трогна до сълзи. По разбираеми причини са скрити името и ника на подателя. Благодаря на авторката, за разрешението да го публикувам.








"Здравей, Блага!
Казвам се ****** и може би ме познаваш задочно като *******. Искам да изразя подкрепата си в този тежък за теб момент. Изпитвам на гърба си подобни притеснения и по тази причина, за съжаление, не мога да те подкрепя финансово.
До болка познавам неприятното чувство да докоснеш дъното. Случват толкова красиви неща около нас, но ние не ги забелязваме и не можем да се насладим  на прекрасния живот, защото мислите и чувствата ни са блокирани като празните ни банкови сметки. Безпаричието и притесненията за бъдещето ни оплитат в сивата си лепкава паяжина и ни повличат надолу, извличайки на повърхността само натрапчивото усещане за провал и неудачие.
Слабият махва с ръка и се оставя по течението на събитията. Силният човек  си казва, че винаги има изход  и се бори сам, със сетни сили, но това само увеличава депресията.  Нощите му  стават безсънни и разплакани. Гордостта му пречи да протегне ръка в зов за помощ. Не иска да протегне същата тази ръка, която преди е помагала на другите. Чувства се унизен от безпомощната ситуация, в която е изпаднал. А от банките съчувствие не може да се очаква – те са безчувствени институции, които се вдъхновяват само от шума на банкноти.  Вината си е наша, ние сме подписали дяволския договор.
Блага, познавам те задочно – от публикациите и коментарите ти, но твърдя, че ти си силна жена. Аз излязох от критична ситуация с помощта на моите най- близки роднини. Болката ми е още по-голяма от факта, че съм в чужбина, а ми се налага да моля помощ от България. Най-трудният момент е да произнасянето на „Имам нужда от пари”. За мен беше болезнено  и унизително, но след това осъзнах, че ако не бях споделила, нещата щяха да се влошат значително.  Истината е, че все още разчитам на тях – през месец –два...  Това не ме успокоява . В момента се чувствам най-голямата неудачница - провалени мечти, неосъществени планове ...само заради една непоносима ипотека.  Но все пак тази помощ потушава временно злободневните ми притеснения и ми дава възможност да поема глътка въздух, за да събера мислите си и да продължа да търся изход от отвратителната ситуация.  
Няма да ти пожелавам клишета от рода „Бъди силна!” , „ Не се предавай!”, успехи и тям подобни. Знам колко пречупена се чувстваш в този момент. Надявам се, че с помощта на хората, които откликнаха на молбата за помощ, ще се уреди финансовия проблем и скоро ще забравиш за него.  Ще си възвърнеш силата и увереността  и отново ще виждаш света от по-хубавата му страна.
Банката не може да изтегли най-голямото ни богатство – приятелството.  То няма банков номер, а е заключено в най-сигурния сейф - сърцата и душите ни . Днес си далеч по-богата от преди месец или два  - с безброй  приятели, с тяхната топлина и добрина.  Човещината няма парична стойност.
Поздрави,
******."

Няма нужда от тълкуване. Казано е в прав текст - "Човещината няма парична "стойност.
И аз наистина съм пребогата с Приятели като Вас!


P.S. По желание на автора на писмото, името е скрито.






Share/Bookmark

3 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации