сряда, ноември 11, 2009

FAQ: Как се къпе котка



       

             Съществува мнение, че не е необходимо да се къпят котките. Казват, че те сами себе си почистват. Знаещите твърдят, че котешката слюнка съдържа специални вещества (ензими), които действат подобно на рекламираните по телевизията миещи препарати – унищожават не само мръсотията, но и бактериите, при това дори и на най недостъпните места. Аз също вярвах в това, игнорирайки очевАдния факт, че има замърсявания, които котаракът ми просто не желае да излиже.

              И ето, настъпва ден, когато си длъжен да отхвърлиш всички псевдонаучни илюзии и честно да си кажеш; „Това животинче смърди като стара маратонка.”  Когато настъпи този ден, както му дойде времето и у нас, преди да вземете котката под мишница и да я понесете към банята, спомнете се за моя опит и примерното практическо ръководство, което ви предоставям.

Знайте, че независимо от преимуществото на котката в бързина и ловкост, човекът я превъзхожда по отношение на силата. Нужно е да се засили това предимство с избор на бойно поле. Не се опитвайте да къпете котката в открита местност, където се налага преследване. Мероприятието е невъзможно. Изберете малка баня. Ако имате слабост към комфорта и вашата е голяма, най-добре изкъпете котката в затворена душ-кабина със стъклени стени. Найлоновата завеса не върши работа. Разярената котка може да разкъса с нокти и трислоен полиетилен.
Помнете, че котката има нокти и без колебание ще ви одере. Превъзхождате я в интелект и способност за предвиждане. Използвайте го, като си изберете дрешка, която да ви защитава максимално. Бих препоръчала гумени ботуши (от онези, риболовните), ватирани панталони, защитна жилетка върху щурмовашка грейка, ръкавици от метална плетка (често употребявани от месарите), строителна каска и хокейна маска.
Бойното поле подгответе предварително. Няма да имате време да търсите кърпа, когато котката започне да разкъсва панталоните ви. Погрижете се отворен флакон котешки шампоан да ви е под ръка, на място където няма да се катурне.
Преди това, напълнете ваната или мивката (ако е достатъчно голяма за целта) с 15-20 см. вода. Ако имате само душ, ползвайте леген за къпането и два големи съда за изплакване.
Убедете се, че стигате до кърпата даже лежейки във ваната по гръб.

Използвайте елемента на изненадата. Вземете котката, сякаш просто искате да я почешете зад ушите.
След влизането в банята, бързината е от решаващо значение за вашата безопасност. Затворете вратата със светкавичен ритник, с едно внезапно движение накиснете котката във водата, полейте със шампоан  и започнете къпането. Започват най-богатите на силни усещания 45 секунди от вашия живот.

Котката няма удобни за хващане места. Добавете сапунисаната козина и ще разберете колко сложен е проблемът. Не си мислете, че можете да удържите котката за повече от три секунди. За това време, трябва да успеете да излеете върху нея поредната доза шампоан и да я държите здраво. Измъкне ли се, пада във водата, измива пяната и трябва да започвате наново. Колкото и пъти да се измъква, котката не може да се изплакне достатъчно добре по този начин. Това трябва да го свършите вие с душа или с тас от споменатите вече съдини с вода за изплакване.

След това, котката задължително трябва да се подсуши. Начинаещите си мислят, че това е най-трудното, доколкото човек вече е измъчен до крайност, а котката окончателно разярена. В действителност, истинските трудности са далече назад. От известно време, котката се е впила в крака ви в мъртва хватка. Рядко се случва да започне да се придвижва нагоре. В този случай, изчакайте да изпълзи върху каската и я тръснете на пода, като по този начин я поощрявате отново да се прикрепи здраво към крака ви. С другия крак издърпайте тапата на ваната, и когато водата се оттече, вече можете не само да изтриете котката добре с кърпа, но и да изсушите със сешоар вашият любимец или любимка.
След няколко дни, котката ще се успокои достатъчно за да е възможно да я отделите от крака си. Седмица след къпането, няма да проявява вече агресивност, а основно ще сяда с гръб към вас, понякога изпадайки в каталепсия. Грешно е да се мисли, че по този начин демонстрира своята обида. Най-вероятно, вашият домашен любимец, обмисля пропуснатите възможности за активна самоотбрана и линия на поведение в случай на повторение на къпането.


А можело и така ;) 








*На снимките: нашият котарак Аладин - наквасен и след процедурата.





Share/Bookmark

9 коментара:

  1. Страшно къпане моята слуша .Мен ми е смешно да извняваш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Че то си е за смях :)))
    Аладин пак е кротък, но сме имали и от гореописаните зверчета.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, за моята котка важи всичко написано. Имаме епични битки, но не само за къпането, а и за извеждането навън, за воденето при ветеринар, за мазането с някакво лекарство, а да не ви разправям какво става когато й даваме хапчето против глисти през 3 месеца!
    Иначе тази котешка процедура накрая - спа-центъра-ми се видя много жесток. Предпочитам коткaта да ме дере, ама поне ще е наясно какво й се случва и от кого.
    П.П.Аладин е голям сладур. Изглежда ми мързелан.

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова ли му личи? :)))
    Ако можеше да не яде, щеше да спи 24/7 :D Само сешоара и прахосмукачката могат да го изкарат от душевното му равновесие :)
    Но пък е кротък и любвеобилен, което е малко странно за персиец. Казват, че животните ставали като стопаните си, може би затова е такъв лентяй ;)

    ОтговорИзтриване
  5. За човек, който в един момент от живота си е съжителствал сдевет котки в апартамент на деветия етаж, мисля, че знам за какво точно говорите. Всяка котка или котак, са индивидуални характери, почти всички отговарящи на описанието "тинейджър".
    И това не идва от факта, че не говорят - просто са си такива.

    ОтговорИзтриване
  6. Зетя е хубавец ама момата ми е игрива и хаплива :))

    ОтговорИзтриване
  7. Ако имаш персиец, къпането е задължително. Тяхната слюнка изобщо няма котешки свойства. Около месец некъпане - и замирисват по-зле от крак на футболист.

    ОтговорИзтриване
  8. Много забавно :) Даже си сложих Bookmark, че да си го препрочитам. Аз досега само кучета съм къпал, но онзи ден свалих едно коте от дърво и сега е у нас. Така и така се е видяло че ще си го гледам, поне мога да пробвам на него. Само не разбрах, центрофугираш ли котката след къпане или я изстискваш?

    @Алиса,
    сравненията ти с крак на футболист са неуместни. Трябва да видиш (или по-точно подушиш) моя милост след като съм навъртял 1000 километра през лятото обут с любимите си бойни маратонки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Това с котешкото спа си е чисто мъчение...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации