сряда, ноември 25, 2009

НЕ!



  
Днес се отбелязва Световният ден за ликвидиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година. Всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие.  Според наличните национални статистики за насилие над жени, над 70 процента от жените са били подложени на физичиско или сексуално насилие от мъже. Това се случва навсякъде - у дома и на работното място, на улицата и в училище, в мирно време и във война.









Share/Bookmark

7 коментара:

  1. Насилието си е проблем винаги и за всеки, когото то застигне. В случая пола няма голямо значение.

    ОтговорИзтриване
  2. Насилието е престъпление, независимо срещу кого е насочено. Факт е обаче, че жените и децата са най-честите жертви, защото са беззащитни.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма спор. За съжаление е така. С децата е най-кофти, щото често не им вярват.

    ОтговорИзтриване
  4. Да не забравим и психическия тормоз, който понякога има по-голяма вреда от физическото насилие, което не омаловажавам изобщо.

    ОтговорИзтриване
  5. Права си. Пораженията върху психиката се преодоляват най-трудно.

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво, но този ден май е като осми март - само тогава някои мъже се сещат, че жените им са нещо различно от лична прислуга. Смятам, че ползата от подобни дни е минимална, поне много по-малка в сравнение с ползата, която би имало организирането на някакъв вид помощ за жените, преживели насилие. И Балтазаре, полът има значение дотолкова, доколкото по-често жените са в състояние на зависимост спрямо мъжа, който упражнява насилие. Тази зависимост има много страни, може да е всякаква, включително психическа.

    ОтговорИзтриване
  7. Това, което някой мъже правят на жените си е ужасно. Не го пожелавам на никого, остава травма за цял живот. Питам се защо мъжете го правят? Защото могат ... или защото просто са такива?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации