петък, ноември 13, 2009

Сравнителна анатомия на човека






Из ученическо есе по биология :)


Анатомията е наука, за това какво има вътре в човека и отвън.
Първият въпрос на анатомията– как да се изучи това което е вътре? Първобитните хора, за да разберат вътрешната анатомия на човека, са го хвърляли от скали. Ако човек остане жив, значи има добра анатомия. А баща ми, заради бас скочи през прозореца и попадна на анатомията на друг човек. Сега баща ми има лоша анатомия. Другият човек изобщо няма анатомия.
Основното в анатомията е скелетът. Например, скелетът на цацата се състои от глава, гръбначен стълб и опашка. А скелетът на баща ми се състои от глава, гръбначен стълб и цигара, с която той никога не се разделя. И затова изглежда  като скелет. За какво е нужен гръбначният стълб? Гръбначният стълб е нужен, за да не ти пада главата в панталоните.
Главата е много полезна, защото с нея се яде. Главата се състои от мозък и гърло. Гърлото е нужно за да не си изгориш задното място с горещото кафе. Освен това, в гърлото се намират и гласните връзки. А в гърлото на баща ми има още и Шуменско пиво.
Мозъкът се състои от извивки. При някои – от зигзаги. А баща ми изобщо няма мозък. Той има мозъче. Мама казва така – мозъче като топлийка. Между мозъкът и гърлото се намират зъбите. Зъбите са много полезни. Затова трябва да се стремим към това да са колкото може повече. Който няма зъби – яде с ръце. За да се запазят зъбите за по-дълго време, трябва навреме да се вадят. Баща ми ги слага нощно време в чаша с вода.
На ръцете на човека растат пръсти. На всяка ръка са по няколко броя. Пръстите биват: кутре, показалец, възклицателен и човъркащ. Най-дългият пръст е средният. А на баща ми – показалеца. Защото той работи началник.
Под долната част на повечето хора растат крайници, които завършват с обувки. Обикновено не са повече от два. Обувките са затова за да се движиш. Движението бива връщателно, люлеещо, ровещо и ритащо. Ритащо движение наблюдаваме при конете и каратистите. А люлеещо – при баща ми. След заплата.
На главата на човека расте коса. А на главата на баща ми расте плешивина, върху която той зачесва косми, които растат от ушите. Ушите на човека са отстрани. Между тях са очите. В очите има ябълки. А в очите на баща ми - водка и мезета. След заплата, той нищо друго не вижда. Освен очите, някои хора имат сърце и стомах. А моят баща няма сърце, защото ме бие по обратната страна на стомаха.
Ако излезеш от стомаха надясно, ще видиш злъчката. В злъчката на човека има камъни. А в злъчката на баща ми е мама.
И накрая, за да не се изсипват навън гръбначният стълб, стомаха, мозъкът и злъчката, тялото на човека обикновено е покрито с кожа, а тялото на баща ми - с вестник.
От всичко това се състои анатомията на човека и анатомията на моя баща.




Share/Bookmark

2 коментара:

  1. Уникален текст, Благи! Шернах го във ФБ, и моментално се предаде нататък. Вече са ти фенове :)))
    Цунк! :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации