понеделник, октомври 26, 2009

Най-бездарният джин







                                                                      


                      Всички вие, най-вероятно сте чели или слушали историята за онзи джин - освободения от бутилката. И разбира се, сте в час какви чудеса е сътворил, изпълнявайки всякакви желания на своя спасител.
                      Сигурна съм обаче, че не сте наясно с факта, че този всемогъщ джин всъщност е най-бездарният от всички джинове на света, а всесилен ни се струва само затова, че няма с кого да го сравним. Да не забравяме, че за цялата история на човечеството от морето е извадена само една единствена вълшебна бутилка с подобно необичайно съдържание.
                       Всъщност, мълниеносното пренасяне на палат на какво и да е разстояние, и доставянето на каквото и да е на секундата, е по силите на всеки един джин, пък бил той и новороден. За джиновете това е така естествено, като дишането например. Това вълшебна покривка, бързоходни ботуши, летящо килимче - за тях са просто залъгалки за шашардисване на лековерни и впечатлителни натури.
                       Имате ли представа, защо досега е открита само една бутилка с пленен в нея джин, въпреки че има милиони такива? Защо се е прославил именно този "бутилков джин"? Затова защото, е бил първия когото са открили и съвсем естествено, при първа възможност той бързичко заровил всички бутилки с потенциални конкуренти на десетки километри под земята. Търси ги, като си нямаш работа!
                       Защо ви разказвам това ли? Ами затова, че човешкият талант е подобен на джин в бутилка. И затова, че щастието не е в това да си особено талантлив. Щастието е в това, да имаш късмета да те открият първи или, в краен случай, да забравят да те  закопаят...   




За Метлата на Савлена, и не само...



Share/Bookmark

5 коментара:

  1. Блага, тук съм на малко по-различно мнение. Никой не може да задържи един джин в бутилка, лампа или друго място, ако той поиска да излезе. Проблемът е,че повечето джинове не искат да излизат. Защо ли им е да стават слуги на другите?

    ОтговорИзтриване
  2. Джинът от приказката е наказан от същество със сила по-голяма от неговата и не може да преодолее забраната. Друг е въпросът със "закопаните" таланти. Те обикновено намират изход, но голяма част от тях не желаят да слугуват другиму.

    ОтговорИзтриване
  3. Талантът не чака да го открият, най-малкото защото талант в бутилка не стои.

    ОтговорИзтриване
  4. Понякога го откриват, само само за да го затворят :)

    ОтговорИзтриване
  5. Добър ден,Блага и светъл християнски празник-Димитровден!Знаеш ли,хареса ми тази трактовка за таланта и "заравянето" му-чисто по нашенски от завист и страх от конкуренцията.От друга страна пък истинските самородни таланти са блясвали/и сме ги оценяли/в пълния им блясък,едва след като сме ги загубили напълно и безвъзвратно.Тези пък,които са били оценяни преживе ,от тях пък малцина са оставали истински свободни по дух и воля.И в това се състои щастието,както казваш ти-хем да не те заровят от завист,хем и да не ти отнемат свободата и волята на творец!
    Мдам,доста размисли събужда в понеделник сутринта твоето послание...Лек и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации