неделя, септември 06, 2009

Толкова ли, Господи, сме грешни!





Днес трябваше да честваме Съединението на България.

Преди 124 години, на тази светла дата, с възгласи “Ура! Долу Румелия! Да живее Съединението! Да живее княз Александър!” се обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
На този ден българският народ дръзва да обяви своето Съединение, след като сам, да не кажа самотен, е отхвърлил правото на силните да се разпореждат със съдбата му.

Днес, вместо да празнува, България скърби за нелепата смърт на българите, които се удавиха във водите на Охридското езеро, след като корабчето "Илинден" потъна.


Днес ще сведем глави на заупокойните молитви,
които ще бъдат отслужени в тяхна памет.


С какво заслужихме тази орисия...Странно нещо е съдбата. Вече почти няма празник, който да не е помрачен от национална трагедия...
Коледа, Богоявление, Цветница, Велик ден, Спасов ден, Съединението...
Защо, защо винаги преди свят ден даваме курбан!

Толкова ли, Господи, сме грешни!


Share/Bookmark

7 коментара:

  1. Добре е, че поне вече има консенсус, че нещастията около празници не са съвпадения. Напук на непукизма, на ставащия все по-цигански манталитет на българите и на късата памет, племето ни вече е на едно мнение: това вече е нещо повече от намек свише. Някои наивно се питат защо. Защо ли? Защото страната е обладана от злото. Половината народ се е превърнал в блеещи овце, а другата във вълци в овчи кожи.

    Марин

    ОтговорИзтриване
  2. Поредната човешка грешка скапва националния празник. И ако се загледате в тревожната статистика, ще ви стане ясно, че в дъното на нещата винаги е стоял "човек" или "човеци", на които не им пука какво ще стане с другите подобни на него хора след трагедията, която 50 на 50 е вероятно да се случи (като някъде процентът в полза на трагедията е бил дори очевадно по-голям).

    ОтговорИзтриване
  3. Няма връзка с Бог, или квото и да е.
    Вие като едни християни, трябва много добре да знаете, че това е абсурдно като твърдение.
    Стига с жертвените клади и курбаните.

    Въпросът е, че предния аноминен каза нещата едно към едно: НЕПУКИЗЪМ.
    Пък трагедиите се случват около някакви празници, щото тогава нормално има голямо струпване на хора на едно място. И именно това ги прави трагедии, щото заради немърлявостта на градския транспорт у нас - има жертви, ама кой е чул за тях?

    ОтговорИзтриване
  4. Прав си Планков, прекалено много празници имаме на човек от населението. Все ще се случи някой празник преди или след трагедия. Но не бива да оставяме без внимание и коментара на първия анонимен - това е вече нещо повече от намек свише. Дали ни намеква да се вземем в ръце и да престанем с простотиите...Човешките грешки и безхаберие биха могли да се избегнат при добра организация, информираност и адекватен контрол.

    ОтговорИзтриване
  5. На кого от българите му пука, да права си - то всеки месец - празник, егати. Още малко и ще победим братята руснаци... та говори само за пословичния ни мързел

    ОтговорИзтриване
  6. Какво може да се очаква от една нация която пращи от атеисти, и от една псевдорелигия която обвини Мадона косвено в тази трагедия ? Най - жалкото е че всеки месец в страна ни се обявява ден за траур.

    ОтговорИзтриване
  7. Сайтове, блогове и телевизии цял ден прехвърлят топката от ръка на ръка. Не кармата на България е виновна, нашата беднотия е. И човешката немарливост и несвършена работа по оборудване, има съмнение и за саботаж. Каквото и да е, зачерниха се много семейства, които ще имат кошмари до края на живота си. Дали ще има обвинени заради това?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации