петък, април 03, 2009

Църквата "Вси светии" в Седлец - "изкуството на смъртта"

Кутна Хора се радва на небивал просперитет през ХІV в., когато започват да експлоатират сребърните мини в околността. Постепенно се превръща в един от най-големите източници на сребро в Европа.
Понастоящем е под покровителството на ЮНЕСКО заради множеството готически и ренесансови паметници на културата - катедралата "Света Барбара", църквата "Свети Джеймс", бившият йезуитски колеж, който се намира точно срещу "Света Барбара" и е от XVII в., както и женският манастир "Урсулинок", прочут с уникалните си стенописи и антикварните експонати. Към манастира има много красив "Събор на Дева Мария", основан през 1300 г. и издържан в романски стил,„Къщата на Принца”, където Владислав Ягело е обядвал през хиляда четиристотин и някоя си година. Онзи същият Владислав III Ягело, на когото у нас му викаме Варненчик и във Варна има негов музей
Някога в Кутна Хора е имало цистериански манастир. Историята разказва, че в 1278 г. крал Отакар II Бохемски изпратил абат Седлец в Светите земи с дипломатическа мисия. Оттам той донесъл пръст от Голгота, която разпръснал в гробището на манастира. Така то добило статус на Света земя и станало изключително известно не само в Бохемия, а и в Централна Европа. За богатите и знатни чехи, поляци, баварци и белгийци било въпрос на чест да бъдат погребани именно тук.
Гробището бавно се разраствало, но внезапно по време на чумата през XIV в. се наложило да бъде още повече разширено, за да приюти тленните останки на още хиляди души. Така мъртъвците в него станали 30 хиляди. Това е цифра от 1318 г., която е нараствала с всяка изминала година. През 1400 г. в гробището била издигната готическата църква "Вси Светии", която през XVIII в. била леко променена в бароков стил от Сантини.
Църквата „Вси светии” се намира в Седлец, на около два километра от центъра на града, тя е уникална по рода си и вероятно единствена в цял свят църква, чийто интериор е изработен от човешки кости и черепи. На думи звучи доста зловещо, но първото съприкосновение с този шедьовър буквално спира дъха.




През седемдесетте години на ХІХ в. местните принцове от рода Шварценберг наемат дърворезбаря Франтишек Ринт да украси църквата. Той използва костите на повече от 40 хиляди мъртъвци, за да постигне един зловещ и малко абсурден ефект. Направил гигантски полилеи, свещници, чаши, арабески по стените и т.н.

Най-впечатляващ е централният полилей, за направата на който са използвани всички налични кости в човешкото тяло. Дори гербът на рода Шварценберг и подписът на Ринт са направени от човешки кости .


Идеята на Ринт била създаденото от ръцете му да напомня за временността на човешкия живот и неизбежната смърт...











Share/Bookmark

2 коментара:

  1. Бях гледала филм за таци църква. Първо ме ужаси , после намерих логично обяснение на решението.

    ОтговорИзтриване
  2. Би ми се искало да посетя тази църква наистина. Странно чуство за живота, но това е самата истина.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации