четвъртък, февруари 17, 2011

Въпрос с кафето



На какво ухае 1,4,5,6-тетрахидро-2-ацетил пиридин-а?

Отговор на вчерашния въпрос:

Жан-Франсоа Шамполион



Кръстю каза...Жан- Франсоа Шамполион! 

Osk@r каза...
става въпрос за йероглифното писмо, чийто залез настъпва при византийския император Константин Велики, който през 313 г. налага християнството като официална религия в рамките на Римската империя, в чиито граници по това време е и Египет. В 639 г. арабите навлизат в Египет, покоряват го и това е краят на египетските йероглифи.
"Новото начало" настъпва през 1822 г., когато Жан-Франсоа Шамполион пръв дешифрира някои от йероглифите с помоща на "Розетския камък". Той доказва, че йероглифите са много повече от картинки на понятия, които се обозначават чрез тях - а именно че те представят и звуци.
Останалото е история ...








Share/Bookmark

25 коментара:

  1. :й :м Малиииий, последният да затвори вратата :ф

    ОтговорИзтриване
  2. Май беше нещо теменужки, виолетки ... :м
    Сега ще питам, ама мо'е ли такива дълги думи сутрин рано :й

    ОтговорИзтриване
  3. А може и да е на рози :ю
    Отивам да сложа кафето и ... :1а че днес се успах :д

    ОтговорИзтриване
  4. Е, ти я удари на налучкване, давай, цялата флора и фауна:ц

    ОтговорИзтриване
  5. На оцет, или вкиснало вино! Сега ще проверя нещо :й

    ОтговорИзтриване
  6. На мен в момента ми мирише на кафеее :1а
    Ама Гугъл мълчи, като пукъл :ф

    ОтговорИзтриване
  7. Блага е писала -ухае, значи е приятно, а рибата, на която "ухае" пиридина според уики-то - не е хубаво, но тия работи като се смесят става друго и залагам на АНАНАС, или ягоди, както е тук:
    http://bg.list-of-companies.org/Details/10235134/China/Qingdao_Free_Trade_Zone_United_Int_Inc_/ :а

    ОтговорИзтриване
  8. 2-ацетил-1 ,4,5,6-tetrahydropyridine, 1 - (1,4,5,6-тетрахидро-2-pyridinyl) - ethanone - с мирис на КАРАМЕЛ! :а

    ОтговорИзтриване
  9. Каквото и да е, и от мен си е налучкване и търсене, без отправна точка, тоест- поназнайване:а
    --
    Тук Gloxy има думата, мисля, че е по нейния ресьор :в

    ОтговорИзтриване
  10. Само Влади може да ви помогне, май :в
    А Гло си е подсказвачка, няма начин да не ви каже :ф

    ОтговорИзтриване
  11. Само Влади! :ч
    Е, сори, че не съм технолог и съм завършила химия в университета! :з
    Знам ли те какво си чела - пуканки, печен хляб :р

    ОтговорИзтриване
  12. Оххх! Ни ма бий,'сичко ша си кажа, ма како :ф

    ОтговорИзтриване
  13. Дами и господа, имаме верен отговор! :х
    Гласувайте за един от двата :в

    ОтговорИзтриване
  14. Ето, ухае! Ама ми се видя много лесно да е верно :ц

    ОтговорИзтриване
  15. Стана време за обяд и аз залагам на печените филийки :ф

    ОтговорИзтриване
  16. Da, това е циклично съединение, добавка към храни за придаване на аромат, може би да е на препечен хляб.

    ОтговорИзтриване
  17. Ми дааааа :ф
    Още сутринта видях една статия на: HUNTER, I. R., WALDEN, M. K., SCHERER, J. R., and LUNDIN, R. E., 1969. Preparation and properties of 1,4,5,6-tetrahydro-2-acetopyridine, a cracker-odor constituent of bread aroma. Cereal Chem. 46:189-195.
    Ама нали :й и питам Гугъл какво пише вътре, а той - дай $30 и ще ти кажа :е
    Ама сега видях, че то си го пише в заглавието :ц
    А сега малко от "вътрешните" подробности:
    Екстрактът на пентан от реакционната смес на пролин, дихидроксиацетон и натриев бисулфит (каквото и да значи това) има аромат на прясно изпечени бисквити. 1,4,5,6-tetrahydro-2-acetylpyridine се изолира чрез вакуумна дестилация. Структурата ...бла-бла-бла... ядрено магнитен резонанс ...бла-бла-бла... газ-хроматографския анализ ...бла-бла-бла... Нестабилна безцветна течност, която претърпява физически и химически промени при по-продължително съприкосновение с въздуха. Има аромат на ПРЯСНО ИЗПЕЧЕН ХЛЯБ :ц ...бла-бла-бла...
    (он че ми каже на мене той дай $30)

    ОтговорИзтриване
  18. Да, ама аз познах кой ще познае първи! :ц

    ОтговорИзтриване
  19. Факт! Позна. А и с карамела почти уцели. Част от аромата на прясно опечен хляб е от карамелизиране на захарите :а

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации