вторник, юни 15, 2010

Въпрос с кафето               В началото на 50-те години на миналия век, се появява "умореното" ("beat") младо поколение на Америка. Възрастните се възмущават: " Тези хора са като от друга планета." 
          А в края на 50-те години вече ги наричат "Beatniks". 
          Кое събитие от световен мащаб, превръща умореният "beat" в битник?
       
       Железните "монети" на спартанския законодател Ликург, освен че били неконвертируеми, не можели и да се претопяват защото той наредил да бъдат изкисвани в оцет.
         Това е верният отговор на вчерашния въпрос.
         Най-близо беше pipeto.           


Share/Bookmark

9 коментара:

 1. След като Съветският съюз през 1957 г. изстрелва в орбита на Земята първия изкуствен спътник, в духа на протеста за създаване на контракултура поетите изковават новата дума. Фактически тя добива публичност в статията на Джон Клелън Холмс, приятел на Керуак, в приложението на в. "Ню Йорк Таймс" - "Това е поколението на бийт" през 1952 г. ("-ник" е добавено по-късно) и донякъде се търси контрастът и продължението на "Изгубеното поколение" от 20-те години на века. Покрай творците, които се включват в списъка на значимите автори битници, се събират техни почитатели, джазови музиканти, художници, бездомници, алкохолици, наркомани, хомосексуалисти, привържениците на свободната любов, бедни, декласирани млади хора от социалното дъно. През 60-те и 70-те години там ги последва новото поколение - на децата цветя, на хипитата, и се създава и връзката с "Удсток".

  ОтговорИзтриване
 2. Добро утро и хубав ден! :д :1а

  ОтговорИзтриване
 3. Още в края на 40-те започва да се говори за "бийт поколение",предимно популяризирано от писатели като Керуак,А.Гилсбърг,У.Бъроуз и т.н.
  "Битник" се появява като производна от "бийт" и руския сателит "Спутник".(Herb Caen - 1958)

  ОтговорИзтриване
 4. @milenka :ш :1а
  Добро утро на всички! :а

  ОтговорИзтриване
 5. Появяването на The Beatles ...?

  ОтговорИзтриване
 6. Събитието е изстрелването на първия изкуствен спътник на земята - руския "Спътник-1". Към "биит" добавят окончанието "ник"...

  ОтговорИзтриване
 7. Изстрелването на Спутник 1. Репортер на Ню Йорк Таймс иронизира последователите на beat-движението, наричайки ги beatnik-s в своя статия 6месеца след изстрелването на сателита. Хвър :)

  ОтговорИзтриване
 8. Аз не съм много сигурен какво се пита, но ще отговоря: изстрелването на "спутник". :в

  Джак Керуак ги е наименувал така, въпреки твърденията, че Джак е взел името от Хърбърт Хънкъл.
  През септември 1957 г,. книгата на Керуак "На пътя" (On th Road) е публикувана и е било много актуално всеки да прочете във вестника история за нея. Един месец по-късно, Русия изстрелва Спутник-1, и един месец по-късно е изстрелян и Спутник-2.
  Журналистите слагат "На пътя" заедно със спътника си-друг бийт, и се получило... битник,

  ...

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации