събота, февруари 06, 2010

Въпрос с кафето




     Дълго време общественото мнение в Европа се ръководи от немската представа за това, че жената е задължена да се занимава изключително с домакинство. Така нареченият принцип на четирите "К". Първите три "К" са по-известни. Това са (в превод) кухнята, църквата и децата.
     Кое е четвъртото "К"?


     С модата, явно, много от вас са на "ти" :)
     Отговориха правилно петима: Gloxy, dulsinea, copingcoala, Nezzo и BiA.  
     Ще цитирам отговорът на BiA: "През 20те години на миналия век по време на и след Първата световна значително се променя ролята на жената в обществото, което разбира се, я променило и в "модно" отношение. Много жени работели във фабрики, офиси и упражнявали професии, които изисквали да оставят натруфените тежки облекла. През the 'Roaring Twenties' тенденцията била жените да изглеждат като девойки - къси коси, малки шапки, които да подхождат на късата прическа (много модерни по това време са боб каретата), къси палта и поли, над коляното." Както и този на dulsinea: "След края на Първата световна се променя светогледа на хората и нравите вече не са толкова консервативни. Освен това влияние оказва и Голямата депресия в началото на 20 век. По време на криза хората имат по-малко материални радости и затова им трябват повече визуални удоволствия - ето защо се скъсяват..."


.бутон за споделяне


Share/Bookmark

8 коментара:

  1. Ауууу това не е честно. Само 3 са К-тата: Kinder, Küche, Kirche.
    Не ми е най-силен немският, но първоначално реших за 4-то К да добавя Krimi, ама не ми се връзва с жени, после избрах Karriere /ама...да кажем не ми се връзва с жени през 60-те., затова ще стрелям на посоки с предпоследната дума, която знам как се изписва на немски:
    Kontrolle

    ...за всички frauen.

    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно че пазаруване на немски е с "К"
    - Kaufen, ама не е това.

    ОтговорИзтриване
  3. "Kinder, Kuche, Kirche, Kleider" , или 4 "К" е популярен немски лозунг, който определя ролята на идеалната жена в Германия.По популярен е т.нар. 3 "К" - "Kinder, Kuche, Kirche". Авторството се приписва на Отто фон Бисмарк, но всъщност истинският автор е Кайзер Вилхем ІІ, който противопоставя женските 4 "К" на мъжките 3 "К" - "Kaiser, Krieg, Kanonen" (Император,война,оръдия)
    Лозунгът е популярен и до днес, въпреки, че Хитлер се е опитал да го промени със закон през 1934 г. Според него светът на немската жена, това е нейният мъж, нейното семейство, деца и дом.Учреден е и почетен кръст на немската майка, който получавали жени, родили четири и повече деца.

    ОтговорИзтриване
  4. Вече има два верни отговора, единият от които абсолютно изчерпателен :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации