понеделник, октомври 26, 2009

Димитровден е


                  
                   Днес Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви. Предполага се, че той е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.

                    В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.
 В църковните песнопения Св.Димитър се възпява като мъченик, пазител на царете, поборник на войните, обогатител на нищите и пристанище на прибягващите за неговата помощ.
                   Народът ни от стари времена празнува Димитровден и го свързва с много традиции и обичаи. Освен в църковния, този празник заема важно място и в народния календар. В живота на българина и неговата целогодишна трудова дейност Димитровден е особено почитан празник. Това е така, защото в цялата балканска историко-етнографска област годината се дели на два основни сезона – зимен и летен. Това деление се осъществява от двойката празници Димитровден и Гергьовден. Народната пословица гласи: „Св.Димитър носи зимата, а Св. Георги – лятото”. Едно предание представя двамата светци като братя-близнаци. Свети Димитър е първородният и е господар на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Дойде ли Димитровден, идва и снегът!”, казват българите. Затова до този ден стопаните трябва да са прибрали реколтата на сухо под стрехите и да са подредили дървата за огрев.
                  В някои краища, освен на Игнажден, и на Димитровден се извършва обреда полазване: Всички стопани следят какъв човек първи ще влезе в дома им (или ще потропа на вратата). Ако той е богат и оправен, значи следващата година ще бъде богата и плодородна.
                Традиционно на трапезата се слага ястие с петел, овнешко месо, ябълкова пита.
              
                Честит празник на всички, които носят името Димитър (от старогръцки - "земя-майка"'), Димитра, Димитрана , Димана, Димо, Димка, Митко, Мито, Митра и производните им имена.

                Специални поздрави на Dimitrana's !





                                                





Share/Bookmark

1 коментар:

  1. Честит празник на всички съименици!

    Весел и вкусен да е днешният ден, пълен с обич и усмивки :-)

    Сърдечна благодарност за личния поздрав и честитка, Блага! Трогна ме!

    Нека Свети Димитър закриля и теб, и близките ти хора! Да дарява здраве и късмет и предпазва от беди!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации