понеделник, септември 28, 2009

И животните проституират





Сексът срещу заплащане е присъщ не само за хората. На Антарктида благоприличието е точно толкова застрашено, колкото и на Околовръстното в София. Пингвините от вида Адели проституират редовно - срещу шепа камъчета.

Адели е един от най-разпространените видове пингвини - те тежат около пет килограма, а височината им достига до 80 см. Мъжките и женски представители на животинския вид отглеждат задружно малките и заедно строят гнезда. Женската снася яйцата, а мъжкарят ги мъти. Майката-пингвин се грижи за осигуряването на прехраната и се връща при децата си едва когато настъпи часът за хранене. За да се набави достатъчното количество риба, малки рачета и сепия, пингвините често навъртат над 100 км на ден.


От обич към мъничетата

Пингвините Адели строят гнездата си от камъни. Този строителен материал не се набавя никак лесно, но пък високото каменно гнездо има доста предимства за обитателите си. Защото щом ледът се стопи, земята под краката им се превръща в смърдяща кал. Върху купчините камъни обаче яйцата и пингвинчетата остават сухи.

Търсенето на ценния материал е изтощително начинание. Понякога камъчетата трябва да бъдат измъквани изпод леда. След редица наблюдения изследователи са установили, че женските намерили начин да улеснят работата си. Те се присламчват към пингвини-ергени и се... съешават с тях. В знак на благодарност младоците им дават по няколко камъка, с които женските се връщат при брачните си партньори. Учените са наблюдавали как една майка-пингвин е събрала чрез секс-услуги 62 камъка. Т.е. поведението й може да бъде определно като проституция от нужда - доста сложен случай за моралистите.

Маймуните - секс срещу вкуснотии



По-неблагоприлични са сцените на проституция, наблюдавани при шимпанзетата и маймуните бонобо. Представителките на този вид предлагат секс-услуги срещу храна. И то не само в джунглите, а и в зоологическите градини, където всъщност животните имат достатъчно ядене. Някои женски бонобо измъкват вкусотийките от ръцете на мъжкаря още преди или по време на половия акт. Тук откриваме нещо общо с хората - в клубовете с червени фенери посетителите също заплащат преди извършването на услугата.


източник: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4729870,00.html


Share/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации