сряда, септември 09, 2009

Деветия ден на деветия месец




Ден на хризантемата








В древни времена в Китай управлявал жесток император. Той научил, че на един от близките острови има едно растение хризантема, от чийто сок може да се приготви жизнен еликсир. Но да откъсне цветето може само човек с чисто сърце и добри намерения. Императорът и неговите придворни били хора грешни и по съвета на придворния лекар да донесат цветето на острова изпратили 300 млади юноши и девойки, които не се върнали при жестокия император. Очаровани от природата на острова, те основали нова държава - Япония.

Тази легенда за произхода на Япония обяснява любовта на японците към хризантемата. Нейната елегантност и благоухание са я превърнали в символ на императорската власт. Златно-жълтата хризантема с 16 листенца е изобразена в държавния герб, на националния флаг, на монетите и на висшия японски орден, който се и нарича орден на Хризантемата. Самото название на цветето "кику" (слънце) говори за почитта към него. Цветето е символ на небесното светило, даващо живот на всичко на земята. Като символ на властта хризантемата започнала да се използва отдавна, най-вероятно още през ХІІ столетие, доказателство за което служи първото нейно изображение върху острието на сабята на управляващия по това време микадо.

С хризантемата в Япония е свързан и един от най-любимите национални празници - празникът на хризантемата - деветия ден на деветия месец. На този ден в храма Сенсо, Асакуза, се провежда тържествена церемония в нейна чест. Хората подаряват хризантеми на Буда и тръгвайки си вземат със себе си за дома осветени стръкчета от нея. Смята се, че тя прогонва злите духове, болестите и нещастията. Провеждан от края на периода Едо (ХVІІ век), днес празникът е прераснал във Фестивал, който честват в цялата страна.



В деня на хризантемата се правят кукли в човешки ръст от свеж цвят, с богата гама разцветки и форми.




Съществуват народни поверия, че откъснатата в този ден хризантема има магическа сила. Любувайки се на хризантемите, китайци и японци не забравят и да ги употребяват в кухнята си. От листенцата на хризантемата правят салата. Главното в хризантемата обаче не са нейните кулинарни, а естетически достойнства. Последните цветя на годината - хризантемите се появяват с първите застудявания и затова те са по есенно студени и привлекателни.












Share/Bookmark

2 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации