събота, декември 04, 2010

Въпрос с кафето


При Едисон кандидатствал за сътрудник един младеж. Изобретателят му казал че ще го наеме, ако определи обемът на електрическа крушка. Кандидатът се впуснал в дълги математически изчисления, привел формули и измерил с шублер диаметърът и дължината на различните части на лампата. Виждайки това, Едисон го изгонил, но преди това му показал собственото си решение.

Как е най-лесно да се определи обемът на електрическа крушка?


Отговор на вчерашния въпрос:


През Средновековието норманите са били известни със своята жестокост. По време на Първия кръстоносен поход, при обсадата на сицилианските градове, те ловяли лястовички, прикрепяли към телцата им горящи кълчища и ужасените птички политали към гнездата си. Както знаете, те гнездят под стрехите на къщите. Градовете пламвали като факли. Share/Bookmark

15 коментара:

 1. Еврика!!!!

  Това винаги е най-лесно.  (...освен ако не си наясно БДС и прочетеш опаковката)

  ОтговорИзтриване
 2. А как е според Едисон не зная засега, ще се помъча да отгатна през деня. Иначе наистина най-лесният начин е Архимедовият.

  ОтговорИзтриване
 3. Тъй, като е тънка и можем на практика да пренебрегнем обема, от дебелината на стъклото и най-важното,държим да не я повредим,може вместо да я пълним с вода и да мерим после обема на водата, да вземем една кутийка, малко по-голяма от крушката, да я напълним с пяск, да и сметнем обема, след това изсипваме пясъка (но го пазим) слягаме крушката и допълваме кутийката от пясъка
  Разликата между целия обем и този на останалия пясък е обемът на крушката:)

  ОтговорИзтриване
 4. Древногръцият начин не е много удачен, защото там трябва тегло, а крушката няма да потъне и да разплиска вода:))

  ОтговорИзтриване
 5. Крушката няма да потъне, защото е по-лека от водата (заради въздуха, който съдържа), но това не означава че няма да измести количество вода, равно на обема и (законът на Архимед е свързан с обем, а не с тегло). Можем да поставим крушката в мензура с вода и да отчетем колко се е повишило нивото на водата, след което да се пресметне това на какъв обем отговаря.
  Едисон не е ли "забил" крушката в саксия с цвете, след което е премерил обемът на отпечатъка?

  ОтговорИзтриване
 6. Ами има и едно друго понятие - маса!И като е по-лека, как ще измести водата?!? Като я натиснем с ръка и вкараме и нейния обем ли? :)
  Освен това в крушката е вакуум и няма въздух
  Не го помня Едисон в саксия ли я набутал, но в саксия, кутия, все тая- тяло с лесно смятане на обема

  ОтговорИзтриване
 7. Ох, Кръстю, отклоняваме се от задачата - първо, това не е най-важното, второ - Законът на Архимед не се отнася за масата, а за обема.
  Виж този пример - кое тежи повече - 1 кг желязо, или 1 кг памук?
  Тъй като желязото е много по-плътно от памука, то 1 кг желязо има много по-малък обем от памука. Съответно 1 кг от желязото ще измести много по-малко вода от памук със същата маса. И като претеглим после теглото на изместените водни части ... какво излиза, че памукът е по-тежък от желязото! Само където не правим коректното измерване де, това е уловка от университета.

  ОтговорИзтриване
 8. Горе-долу случаят е ясен, ама да си кажа и аз приказката :ф
  Не знам какво е решението на Едисон, но аз бих го направил по следния начин (в общи линии по-горе е описан): потапя се крушката в мензура с вода, и какъвто обем вода измести - това е.
  1. Ако трябва да се измери само обема на балона: крушката се натиска с ръка, като се държи за "врътката", до линията на балона. Недостатъка е, че ако ти треперят ръцете - резултатите ще са различни.
  2. Ако трябва да се измери обема на цялата крушка: понеже няма да иска да потъне доброволно - натискаме я с тел или друго приспособление, на което можем да определим обема по същия начин.
  Имам известни подозрения, че Едисон май е използвал много ситен пясък, за елиминиране на човешкия фактор (треперещи ръчички). Има някаква грешка, но тя е под 0.01% (все пак песъчинките НИКОГА не се допират плътно една до друга).

  Osk@r

  ОтговорИзтриване
 9. ..и аз да попитам ,а колко е била голяма крушката?Щ'ото колкото е по-голяма толкова и обема е по-голям:))))

  ОтговорИзтриване
 10. Ами отклоняваш се я, какви желязо, памук, какви пет лева и какво изместване?! Какво ще измести нещо,което плува на повърхноста?! Май, не си в час нещо :)
  Търсим ОБЕМА на крушката, да обяснявам ли какво е обем?
  Съвсееем друг е въпроса, какво ще е теглото при различен пълнеж на този обем
  Въпрос, който не се разглежда в случая

  ОтговорИзтриване
 11. Аман от философи :)
  що не познаете какъв е обема на лакомията на бай ГАНЬО

  ОтговорИзтриване
 12. Тоест, ако трябва да те разбирам правилно, всяко едно тяло, което е по-леко от водата (или от даден флуид) и плува на повърхността и не измества вода, така ли?
  Тоест, ако сега взема един буркан с вода, и почна сипвам в него кубчета лед, нивото на водата няма да се покачи, така ли? Или, за по-просто - чаша с уиски и лед в нея - тъй като леда е по-лек от уискито, той няма да повиши нивото на течността в чащата - тоест, няма да измести толкова обем, колкото е неговият?

  ОтговорИзтриване
 13. ...ама сте ми и физици....
  Съжалявам, че се намесих...

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации