понеделник, април 19, 2010

Домашно приготвена


Спомням първия път, когато попаднах в Испания. Още на първата ми испанска фиеста ми направи впечатление, че освен нас – осем момичета от България – само двама-трима от останалите гости НЕ пушеха т. нар. “порро”, което на местния жаргон означава цигара с марихуана или хашиш. В началото за мен, да си кажа правичката, беше голяма изненада да видя, че хората тук пушат трева навсякъде и това е някак си обществено прието. Е, предполагам, че родителите на тийнейджърите, които пушат, не го приемат така на драго сърце. Но някои от тези родители като млади в разгара на хипарската ’70-та десетилетка, са опитали неща доста по-сериозни от масовото “порро”, което пушат децата им днес.


Тук повечето младежи (въпреки че пушачи на марихуана и производния й хашиш има сред всевъзможни върастови групи) пушат трева доста повече отколкото пият алкохол, поне по нашите балкански стандарти. В Испания е масова практика алкохолът да се разрежда с някакъв вид безалкохолно. И не става дума за традиционния ром с кола. Дори бирата и виното се разреждат. Няма да забравя какъв потрес ми причини първия досег с т. нар. калимочо, което е смес от червено вино и кока-кола. Беше по време на празниците на Сан Фермин в Памплона през 2004 г. Всъщност калимочото е доста по-популярно от биковете по време на подобни многодневни фиести. Друга странна смес е тази между бира и тоник или фанта лимон, която също навремето ми се струваше кощунствена. Но след едно-две жежки лета в Испания сякаш започнах да я проумявам и накрая се научих да я ценя.
Но думата ми беше за тревата. В Испания пушенето и притежаването на марихуана не е престъпление, но за сметка на това е административно нарушение. С прости думи наказанието в масовия случай не е затвор, а глоба. То и не би могло да е иначе, защото ако тръгнат да затварят всеки, който пуши трева, няма да има кой да ходи на работа в тази държава. Глобите са между 350 и 3000 евро, ако те хванат, че пушиш на улицата или в бар, демек на обществено място. Но казват, че рядко се налагат глоби по-виски от 450 евро, ако те хванат с една-две цигари, което е масовият случай. Собствениците на барове са доста по-застрашени, глобите за тях са доста по-зверски, могат и да им затворят бизнеса. Затова на практика най-масово се пуши, освен в къщи, на улицата пред баровете или в парка, където нормално младежите се събират на т. нар. “ботейон”, т. е. купуват си бутилки алкохол и безалкохолни от супера и се събират да бъбрят, пият и пушат. Тази практика вече от няколко години е забранена със закон, но продължава да съществува. Ако случайно дойде полиция, марихуаната се изхвърля в храстите и се разиграва сценка тип “ние само седим и си говорим, а тези бутилки не са наши”. В много случаи номерът минава и полицаите бързо се отказват. А ако те хванат с цигара марихуана в масовия случай ти я конфискуват без особени последствия.Mнозина дори са убедени, че след това самите полицаи допушват фасовете с дрога. Подобно поведение от страна на органите на реда не е чак толкова странно, като се има предвид колко масова е употребата на ганджа и особено на хашиш.


Форумите в интернет са пълни с коментари на хора, които си отглеждат растения с индийски коноп в къщи. По-баровците направо си поръчват маркови семена директно от Холандия като например от компанията “Dutch Passion”. Тази марка разработва свои собствени сортове, които носят всевъзможни имена, като Портокалов цвят, Ухание на боровинка, Шоколад или Скайуокър по името на главния герой от Междузвездни войни. Холандските фирми обикновено продават вече феминизирани семена, т.е. рискът да порасне мъжко растение, което да оплоди женските и така да намали драстично съдържанието на психотропните вещества в цветовете на растението е минимален. Това обаче има доста солена цена. За 10 феминизирани семена се плащат суми от порядъка на 70-120 евро според сорта. Поръчката и плащането стават по интернет. В определен срок от Холандия ти изпращат в препоръчана поща пликчетата със семена. И останалото вече си зависи от твоите агрикултурни мераци.
Честа практика е отглеждането на растения марихуана в домашни условия да се поделя между няколко души. Първо от гледна точка на разходите, които никак не са малки. И второ, тъй като тревата се отглежда предимно за лична употреба, а от едно растение според познавачи излизат средно между 300 и 700 гр. материал. Казват, че с няколко саксийки вкъщи се осигурява трева за цяла година за поне 20-тина души, които консумират умерено.


В интернет форумите т. нар. култиватори разменят опит и съвети в отглеждането. То си е истинска мания за всеки, който си пада по градинарството. Мнозина закачват снимки на своите растения и разказват как точно са организирали “производството”. Направо да се шашнеш от всевъзможни приумици за замаскиране, които се използват. Така например някои хитреци организират мини-оранжерия в кутията
на гардероба на спалнята. Да се чудиш после къде точно си съхраняват дрехите! Голямата част отделят цяла стая от апартамента за целта, тъй като там трябва да се поддържа определена температура, режим на светлина и тъмнина и най-различни домашни съоръжения за извеждане на миризмата. Късметлиите с тераси обикновено ги смесват с други по-безобидни на външен вид растения, за да не бият на очи. А най-опитните направо монтират градински къщички и след това ги оборудват.


В центъра съм виждала магазини, където се продава всичко необходимо за отглеждането на марихуана. Специални торове, стимулатори за корените, други за цъфтеж, тестове за киселинност на водата, с която се поливат, мощни лампи с устройства за програмиране на подаването на ток, изолационни материали, овлажнители за въздуха и т. н. и т. н. Продавачите са винаги запалени градинари и са готови да ти дадат всевъзможни съвети, особено ако си новак и садиш за първи път. Казват, че да се спретне една “градинка” от 10-тина растения излиза средно към 600-700 евро, като голяма част от парите отиват в местното Енерго, тъй като сметките за ток скачат тройно. Това, обясняват ми, се дължи на изискванията на растението за определено количество светлина и топлина в различните фази на растежа. А тази светлина и топлина обикновено се осигурява с мощно изкуствено осветление и отопление. Но тези грижи ги имат само най-запалените “земеделци”, които ако се вярва на интернет-форумите никак, ама никак не са малко.
По-търсен обаче си остава хашишът. За да се направи в домашни условия също са нужни разни приспособления, които не е трудно да се набавят, но е истинска рядкост някой да се занимава да си прави хашиш в къщи.
Според проучвания, които тукашните медиите цитират доста често по различни поводи, Испания е една от страните с най-голяма консумация на хашиш в Европа. Мери се с Щатите по процент от общото население, което употребява марихуана и кокаин
Според проучвания, които тукашните медиите цитират доста често по различни поводи, Испания е една от страните с най-голяма консумация на хашиш в Европа. Мери се с Щатите по процент от общото население, което употребява марихуана и кокаин. Най-голяма грижа си остава
младото поколение, което все по-рано започва да пуши цигари и марихуана и да опитва различни типове дроги. Според едно проучване от миналата година почти половината от мадридчаните на възраст между 15 и 24 години са пушили канабис през последната година, 13,4% са смъркали кокаин и 13,8% злоупотребяват с алкохола
То и без социологически проучвания е ясно, че много се пуши. Вижда се с просто око. На практика няма купон, независимо в къщи или в бар, на който поне половината поканени да не се включат в ритуалното подаване на цигарата с хашиш или марихуана. По-малко, но също така видими, са хората, които срещу 60 евро си купуват и поделят 1 грам кокаин или “пиле” (pollo), както се нарича тази доза на езика на консумиращите. Но хашишът си остава най-популярната дрога, а и най-достъпната. До такава степен, че за мнозина, а и индиректно за хората около тях, се превръща в истинска дрогокултура. Цигарата с хашиш е част от живота на много иначе обикновени трудещи се в разни офиси. Има хора, които пушат всеки ден, но има и такива, които просто релаксират с помощта на хашиша през уикендите и ваканциите или на някой купон. Мнозина предпочитат хашиша пред марихуаната, понеже по-скоро помага на тялото да се отпусне и не създава толкова силен халюциногенен ефект. Иначе като цени са почти изравнени: хашишът върви по 5-7 евро за грам, а марихуаната може да стигне и до 10 евро грама в зависимост от качеството и сорта. Нормално хората, които пушат умерено, харчат по 30-тина евро всяка седмицаТолерантността, на която се радва пушенето на марихуана в Испания, струи отвсякъде, не само на улицата. Наскоро гледах филма “Да отидеш до мавъра” (израз, който означава да слезеш до Мароко, за да купиш хашиш), сниман през 1989-та година. В него главната героиня Чуса (в ролята е една от музите на Алмодовар - актрисата Вероника Форке) се препитава с пътувания до Мароко, където купува и пренася в гащите си малки количества хашиш. Е, накрая я хващат и пътуването отива на вятъра, но цялата история е представена с много хумор и симпатия. В същия филм Антонио Бандерас играе полицай, който кръшка от работа и пуши хашиш не по-малко от останалите персонажи. В миналогодишният хит на Педро Алмодовар “Да се върнеш”, в който главната роля изпълнява вече холивудската звезда Пенелопе Круз, има сцени, в които една от героините свива и запалва цигара с марихуана от собственото си производство на двора и гостоприемно я предлага на братовчедките си. А в един от последните епизоди на нашумелия испански крими-сериал “Обратно броене” самият полицейски инспектор Корсо дава съвети на една от свидетелките по дело за изнудване: “И да не преполееш марихуаната, че ще й загният корените!”Не е чудно, че отглеждането и консумацията на марихуана в Испания отдавна вече не се смятат за нещо вредно, престъпно или пък чак толкова опасно. Много от испанците са доста добре информирани за последите проучвания, според които много по-вредни за здравето се оказват легалните наркотици – алкохолът и цигарите. Въпреки многото гласове, които се надигат в призив пушенето на марихуана да бъде изцяло легализирано и тя да бъде извадена от черните списъци на опасните наркотици, където сега фигурира наравно с хероина, това едва ли ще стане, поне в обозримото бъдеще. Но междувременно пушенето на марихуана кротко и постепенно се превръща в нещо напълно нормално в живота на много европейци.


Share/Bookmark

3 коментара:

  1. Блага, в моя блог те "накиснах" в една игра, но не е задължително да участваш, ако не си падаш....и аз много се чудех, ама....
    А пък съм и сигурна, че ще го направиш по поразителен начин.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще и предам за играта.
    Иначе рейса е същя...:))))

    Lollypop

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации