четвъртък, юни 10, 2010

Въпрос с кафето

     През 1515 г. отец Бартоломе де Лас Касас предложил на Карл V нещо, което да облекчи страданието на изнемогващите от непосилния труд в антилските златни мини индианци. Предложението му имало неизброими последствия.
     Какво предложил отецът?




    Алиса каза...Масперо е бил египтолог, тъй че явно е било нещо за музея. А споменаването на сушена риба ме навежда на мисълта за мумия...със сигурност дотогава подобно нещо митничарите не са били виждали.
    
    Правилно на вчерашния въпрос отговориха също: EdnaKrasimira,  Bia,  Gloxy-Floxy, Анонимен, УотсънАнонимен2 и BuxpeH





Share/Bookmark

6 коментара:

  1. хм ... доста сложен въпрос. Предложил е вместо червено да е черно: вместо индианци - негри.

    ОтговорИзтриване
  2. Да почитат Бог ....:ш
    Вчера бях много близо, как не се сетих да спомена мумия ....:л

    ОтговорИзтриване
  3. Да използват чернокожи роби, пише в енциклопедията. :а

    ОтговорИзтриване
  4. Я да се пробвам аз и днес...
    Лас Касас всъщност има репутация на хуманист. Защитавал е тезата, че местните са хора, имат душа (което тогава е било под въпрос за колонизаторите) и следователно имат човешки права и трябва да се третират като хора, а не като работен добетък (както е било дотогава). Направо радикални идеи за времето си, но ги е защитил умело и те били приети. Останал въпроса кой ще работи в мините и отец Бартоломе предложил да се докарат работници от африканските брегове. Е, понеже все пак бил хуманист, после съжалявал за предложението си, но злото вече било сторено. Бил поставил начало на търговията с роби.

    ОтговорИзтриване
  5. Предполагам, че нещата са свързани с опитите на Лас Касас да докаже, че индианците са хора, т.е. имат душа. Това предполага, че те могат да бъдат обърнати в християнството, което има две важни следствия - едното е мисионерството в Новия свят, а другото, което вероятно имаш предвид в случая, е предложението на Лас Касас да се докарат негри от Африка, които да работят в мините вместо индианците...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации