четвъртък, октомври 29, 2009

Производни на любовта


Гълъбите се появиха внезапно. Направиха широк кръг, избраха си перилата на неговия балкон и кацнаха. Бяха два - мъжки и женски.

Любовта им сигурно бе почнала другаде - долетяха тук, само за да довършат най - важното и същественото - продължението на вида.

Защо ли бяха избрали точно тясното и неудобно перило на вторият етаж?

Човекът остави ръкописа над който работеше. Дълго и с интерес наблюдава любовта на гълъбите.

Във вечно забързаният ритъм на живота, не ни остава време да се изненадаме от нещо толкова обикновено, дребно, незабележимо, като ухажването на птиците – мислеше си.- А любовта, като всяка любов е красива.

Мъжкарят се разливаше от ласки – гукаше, шумеше, разперваше като параван криле и почукваше с клюн женската, която свенливо, но с достойнство посрещаше предизвикателствата му.

Върху несигурната, мръсна, боядисана в черно парапетена линия, се любеха два бели гълъба. Изглеждаха като две малки, бели думички, изписани върху безкрайната сякаш, блажна чернилка на желязото.

Две думички с толкова ясен и красив смисъл.

Слънцето – този вечно ням свидетел на всичко по света, се усмихна и прогони мразовитите облаци от зимното небе. Лъчите му огряха двете перушинени топки любов и те, окъпани от светлината му, се притиснаха една в друга – чисти, в своето великолепие, жадни за обич и живот.

Запяха.

Човекът си мислеше, че разбира текста на птичата песен:

„ О, благословено слънце...“

Притвори очи – цял ден можеше да слуша това. Не! Не цял ден; цяла вечност би могъл да слуша арията на живота, химнът, в чест на небесното светило, посланието за любов към всички същества на планетата.

Нещо го накара да погледне. Зърна опасността, но късно. Изтръпна.

Рошавият малчуган бе изпънал вече ластика си, премижал с око. Безобидното чаталче с ластици от велосипедна гума и червена мишинка, бе превърнато в страшно оръжие в ръцете му. Облото речно камъче, тежящо не повече от три грама, колкото тежи и куршум, изпревари вика във внезапно пресъхналото му гърло, изсвистя и уцели женската в главата.

Песента отведнъж секна, огромният прозорец на хола се пръсна на хиляди слънчеви късчета, настана затишие. Женската се завъртя около оста си на желязната пътечка - като че ли търсеше опора, не я намери, препъна се и тежко, като на забавен каданс политна към земята, където я посрещна ликуващият вик на момчето.

Потресен, мъжкарят излетя.

Тревожният плясък на крилете му отекна като удар от бич върху смълчаният жилищен блок, панелните апартаменти и сивите обитатели в тях.

Човекът се държешеза гърдите – улучен сякаш от хлапето - плод на нечия
любов, преминала не на неудобния, мръсен балконски парапет, не под топлещите лъчи на вечното слънце, не под прикритието на единствения параван – нежното любещо крило.
Свлече се в стола, проследи с поглед две бели, снежнобели пера, които ветрецът полюшваше още във въздуха, взря се в празния лист пред себе си.
Наведе глава и написа ново заглавие:
" Производни на любовта"

На чистият лист, черните букви изглеждаха грозни; по-грозни от думичките изписани на мръсния парапет минутки преди това.

* * *


Share/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации