четвъртък, август 27, 2009

Варна и проблема "КофенШнауцер"



Едно старо есе на дъщеря ми Михаела.

Питам се, кога ще престане да е актуално...


Варна е красив град. Варна е морската столица на държавата. Варна е… дом за нашите деца. Това е нашият град и ние искаме той да е красив, чист и безопасен. Обаче не е. Сред основните проблеми на града в последните години са и бездомните кучета. Те са навсякъде около нас.


Лежат на групички в градинките, междублоковите пространства и паркингите, кефят се на плажа. Обикалят около хранителните магазини и заведенията. Ровят из боклука в търсене на храна. Разхождат се на глутници наоколо. Сами водят скотски живот, а сред нас разнасят страх и зарази.




От години неправителствени организации и граждани доброволци са поемали кастрацията на безстопанствените кучета. Мащабът на тези акции обаче не е достатъчен за пресичането на кучешката популация.

Жителите на Варна следва да разберат, че домашните любимци и техните поколения освен удоволствие са и голяма отговорност. Защото хилядите помияри днес са потомците на изхвърлените в средата на 90-те бивши питомци.

Приблизителният брой на безстопанствените кучета във Варна по официални данни е около 10 000,а според мен са в пъти повече. От 6 до 10 животни постъпват средно на ден в приемника за бездомни кучета в село Каменар. Те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират против бяс. Същевременно всекидневно между 5 и 10 нови кучета идват към Варна от вилните зони и околните села.

Основно бездомните животни са съсредоточени в крайните квартали, тъй като там са по-малко обезпокоявани от движение на автомобили. Освен това крайните квартали са по-мръсни, а бездомните животни търсят храна в контейнерите за боклук /КофенШнауцери /

"Хора и кучета съжителстват във Варна - понякога мирно, понякога не. Дали градът скоро ще придобие европейски вид, или ще продължава да прилича на близкоизточна столица? Това е въпросът, който стои пред всички нас - варненци и управници. Докога?!" (в-к "ВАРНА" бр.3)

Заключенията на Световната здравна организация - решението на проблема е кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и връщане на кучетата. Те пазят територията си от прииждащите четириноги и същевременно не могат да се възпроизвеждат.

Да,ама НЕ!

Какво да правим?

Ние или те?

Кой е виновен?

Как въобще да решим проблема?!

Не е лесно да се отговори на тези въпроси, още повече, че обществото откри в темата “бездомни кучета” нов повод за разделение. Това противопоставяне е напълно сериозно – в своите спорове защитници и противници на четириногите често са на границата да преминат от словесни престрелки към физическа разправа. Разбира се, поддръжниците на всяка една от тезите по отношение на кучетата търсят подкрепа на собствената си правота в органите на местната власт. Или пък се самоорганизират за действия, противоречащи на закона и наредбите - защитниците саботират кастрацията на животните, закачайки по ушите им фалшиви пломби, а противниците незаконно ги изтребват. Обществения натиск обаче не може да е оправдание за общинската администрация за несправянето с проблема.

Сега ще изложа собственото си скромно мнение по въпроса.

Това с кастрацията, която била единственият метод, даващ резултати е пълна и абсолютна глупост. Кастрацията и пускането на свобода не дава НИКАКВИ резултати. Кастрираните кучета също умират след години, а на тяхно място пак идват нови - дали от провинцията или от поколението на некастрираните. /Не сте ли виждали уж кастрирана кучка с „обеца”,която влачи големия си корем по улицата в очакване да даде своя принос за увеличаване популацията на помиярите! Популацията се увеличава стремглаво - в геометрична прогресия. Данни на експерти в областта показват, че от едно женско куче годишната популация би могла да достигне 3600. По-големия процент кучета остават некастрирани - те са по-агресивни и изместват кастрираните от местообитанията им, размножават се и резултатът от хвърлените пари пак е нулев. Само че където има проблем - дават се пари за решението му - и за това хилядите 'екоорганизации' подкрепят кастрацията - за да не им спре кранчето и да са вечно на хранилката. Обикновеното “отчитане на дейност” може и да е достатъчно за донорските организации от чужбина, осигуряващи храната и лекарствата за кучета в приемника, но май е по-важно самите варненци да знаят каква е ползата от харченето на тези пари.

Какво ли казва СЗО по въпроса за наличието на глутници от по 10-15 парчета из варненските квартали. Това не е ли същото СЗО, което се бори със заразните и паразитните болести. Това бяс, лаймска болест, бълхи , кърлежи,тении и т.н. Къде остана грижата за децата, защото всеизвестно е, че помиярите предпочитат детските площадки /доколкото все още ги има във Варна и това също е болна тема!/.

В останалите европейски страни по този начин ли е решен проблема с уличните кучета - да бъдат пускани отново - или има нещо друго което не казват.

Швейцария, Франция, Великобритания, Италия и други страни- означава ли предписанието на СЗО, че дори само в изброените страни се срещат бездомни кучета по улиците.

Първия проблем който би възникнал е сигурността на движението. Кучетата не познават правилата за движение/ а там може и това да са организирали, знам ли / . Не вярвам в тези страни да си позволят да губят човешки живот заради скитащи бездомни кучета .

Ако има бездомни кучета по техните улици, това веднага води до проблем и с чистотата на улиците. Ако за всяко домашно куче се изисква собственика да си носи лопатка и пликче за изпражненията му, означава ли това че някой там /в изброените страни / върви след бездомните кучета и чисти след тях.

Като избиели кучетата във Варна, щели да дойдат други,твърдят екозащитниците.Да, ако акцията се направи така, както много неща у нас - кампанийно. Ако се направи веднъж и после хайде по старому, естествено помиярите пак ще се намножат. Мерките трявба да са постоянни, а контролът - здрав. Кучетата се размножават, но този им капацитет не е безкраен, както може да се види по резултатите в САЩ например, където бездомни кучета в градовете практически няма. Дали ще бъдат ловени и 'евтаназирани' след 14 дена както там или застрелвани както по комунистическо време е въпрос на решение.

И не, не съм мразещ животните социопат - напротив, обичам всички животни. Просто съм разумен индивид, и при решаването на някакъв практически проблем гледам да се опирам на логиката, а не на емоциите си.

Така наречените защитници на бездомните кучета/кучкарите/, които ги бранят и хранят, но не ги осиновяват и прибират в домовете си!/ са истинските социопати. Кучетата ядат други животински видове, включително котки, стига да ги докопат. Не са застрашен вид, което е видно. За какво кастриране на кучета говорим, когато кучкарите изхвърлят всяка година нова реколта на улицата. Простотията ни се разхожда по улиците.

„Мен,каза един път една надъхана госпожа, куче не ме е нападало,кучетата се нахвърлят само на лошите”. Кучетата били в пъти по-добри и безкористни същества от човека?!

Животното не може да бъде добро или лошо. То има инстинкти, разум няма. В случая се явява конкурент в ареала на друг хищник-човека. И съответно се бори със зъби и нокти!

В Сингапур има наредба, която задължава да си попиваш водата от паничката под саксията, за да не се въдят комари.

Ако аз съм на кеф да отглеждам комари в маларичен район, а тази префърцунена госпожа не може да си пуска децата на улицата, добре ли ще и е?!

Не знам от къде е дошла идеята, че методът с изтребването на кучета не работи, след като е пълно с примери за обратното. Казват, че това нямало да реши проблема с идващите от другаде кучета и със собствениците, пускащи домашните си „любимци” на улицата - да, няма, но как кастрацията пък ще го реши? Умъртвяването поне намалява броя на кучетата до обществено приемлив и в дългосрочен план влияе силно редуциращо на популацията им.

Ето един локален пример: преди няколко години кметът на един малък град без да афишира, накарал няколко човека от временната заетост да залагат едни клетки-капани и хванатите кучета да убиват. За 2 месеца градът почти напълно се изчистил, но точно тогава станал медийният шум около Екоравновесие и нехуманните му методи, та се уплашил човекът и накарал да спрат излавянето. Едва сега, две години след спиране на акцията, започва пак да се забелязва, че има бездомни кучета в града. Изводът е ясен - нито е трудно, нито е скъпо, само е ефективно. Другият вариант е да върнем студентите виетнамци, които през 70-те год на миналия век не оставили жив помияр /според спомените на майка ми/ по улиците на Варна.

Моето предложение е да се построят достатъчно приюти, в които да прибират ВСИЧКИ бездомни кучета, и ако никой от „милостивите” кучкари не ги осинови в определен от закона срок, да ги подлагат на евтаназия.

В нашата страна няма пари за бездомните деца! Имаме ли за бездомните кучета?!

На мен, за разлика от Хитлер, който е казал, че колкото повече опознава човека, повече заобичва кучетата, човека ми е по-мил.



Share/Bookmark

23 коментара:

  1. Ето един друг метод за ликвидация на бездомни кучета и котки:
    http://www.nr2.ru/inworld/178459.html
    Предупреждение: Видеото не е за хора със слаби нерви. Сериозно!

    ОтговорИзтриване
  2. Има и по "приемливи" начини от този.
    Докато не се промени манталитета на пишман-кучкарите, които с лека ръка изоставят бившите си любимци и така увеличават броя на помиярите, трябва да се намери радикален метод за решаване на проблема. Животните не са виновни, но каква е вината на стотиците жестоко наръфани, (понякога и убити, живи изядени!) хора...

    ОтговорИзтриване
  3. Болезнен проблем.
    Но решението е просто - в САЩ например при всеки сигнал за безстопанствено куче се отзовават, за да го приберат. Ако стопанинът не си го потърси, остава в приют за осиновяване. Ако в определен срок никой не се поинтересува от животното (за което се пускат и реклами с цел осиновяване), тогава се евтаназира.
    Но НЕ СЕ ПУСКА ОБРАТНО НА УЛИЦАТА!
    У нас точно в това е проблемът. Мястото им не е на улицата. Да, живи са, но разните еко- и прородозащитници сякаш намират това за достатъчно.
    Но нека се замислят, че е далеч по-жестоко към самото животно да го изгониш да скита без грижа, без храна, в постоянна агресия и борба за оцеляване. В един приют за него поне ще бъдат полагани грижи, а това е далеч по-хуманно.

    Животът на улицата превръща расовата порода в уродлива помиярщина, и е разбираемо, че никой не би искал такъв любимец у дома си - но е повече от ясно кой е виновен за създалото се положение: безсъвестни и безстрдечни стопани.
    Затова и аз съм "ЗА" създаването на приюти - така дори собствениците на животни ще могат да ги оставят там, в случай, че вече не ги искат, вместо да ги изгонват на улицата. Все някой би ги осиновил.
    На кучета и котки мястото не е на улицата - това не е естествената им среда!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, много, ама много си права!
    Проблемът е, че малкото създадени приюти са "хранилки" не за кучета и други безстопанствени животни, а за нашите псевдо - еко-природозащитници. Затова винаги ще има безстопанствени кучета и котки. Не правят каквото е нужно наистина, а отчитат дейност пред чуждите донори. Иначе ще им секне "кранчето". Безсърдечните стопани са основата, а цоцащите парите на международните организации - върхът.

    ОтговорИзтриване
  5. Благи, съгласна съм.
    Аз всъщност съм против поголовното избиване и всякакви насилствени методи.
    В същото време си давам сметка, че в един такъв приют също трябва да влизат средства, с които да се изхранват затворените там, да се лекуват/ваксинират/кастрират.
    Помиярите е видно, че никой не би си ги осиновил от такъв приют (колкото си ги осиновяват и сега).

    В САЩ евтаназията се прилага единствено, ако здравословното състояние на животното е много тежко, а лечението му - скъпо и без добри перспективи. При старост и ако се прецени, че е твърде агресивно.
    Видно е и без да си спецалист, че животът на улицата не само прави кучетата агресивни, но следователно и опасни. От тази гледна точка евтаназията не само е оправдана, но и наложителна.
    Все пак целта е кучетата да не вредят на хората.
    А у нас никоя организация не я интересува дали вредят, стига да са живи. Дай им само да се хващат за буквата на закона - то и самият закон е толкова извъртян, че позволява подобни недомислия като ВРЪЩАНЕТО ОБРАТНО на улицата.

    ОтговорИзтриване
  6. Ако в САЩ броят помияри на глава от населението достигне нашия процент, друга песен ще запеят. И най-богатата държава не може да си позволи да издържа неизброимо количество бездомни животни. За да редуцират популацията до поносимо ниво и те са взели драстични мерки в началото.
    Някой да си спомня времето на социализЪма? И колко време на безотговорно отношение по въпроса беше нужно за да стигнем сегашното дередже?! Просто веднага трябваше да се създадат приюти и да се контролира наистина къде отиват средствата. Сега щяхме да сме стигнали Хамериканците поне в едно отношение.

    ОтговорИзтриване
  7. Както каза Мартин Карбовски в предаването си за кучето,изяло краката на възрастна жена-Кучетата не ни е*ът,за да ги кастрирват,те ни хапят...

    ОтговорИзтриване
  8. Док, казват, че Карбовски е вулгарен и стилът му е гаден. Не - истината е гадна и отношението на властите е вулгарно, те ни пре***ват тотално. Той просто е искрен и не му пука да говори това, което наистина мисли.

    ОтговорИзтриване
  9. Хареса ми мнението ти, че приютите са хранилки за псевдо екозащитници. Според мен нещата трябва да тръгнат първо от регистрация на домашните кучета и жестоки глоби на стопаните, които ги изоставят. Колкото до решението, не съм жесток човек, но ако изборът е човек и куче предпочитам да се осигури човекът.

    ОтговорИзтриване
  10. Владо, регистрация така или иначе ще има, след като въведат отново домовите книги за удобство на полицията и пр. институции. Важното е колко от "кучкарите" ще прежалят пари за домашния си "любимец" и колко от тях ще ги изхвърлят тайничко по-далече от дома си за да избегнат евентуалните глоби.
    За решението куче или човек, сигурна съм, че единствено фанатичните псевдо-еко-защитници ще са на страната на "милите животинки", докато някое от тях не ги наръфа или не нападне техен близък човек.

    ОтговорИзтриване
  11. "дали от "провинцията"" ти говориш за варна , да не би да си от софия, варна също е провинция, после ако искаш да няма толкова кучета в столицата ти отиди в " провинцията " от кЪдето са дошли. В провинцията няма нещо на което да кажат провинция и от там да дойдат кучетата т.е. премести се, за да намалиш страданието по обичната си "столицата", а и ще си на място от кудето всички кучета са ибягали.Ако не си чел разни доклади , след намаляване популацията на кучетата, котките се увеличават и са по трудни за ловене нат да вият мн ме дразнят докато си вземам заслужента дрямка вкъщи в центъра на тази така обичана от всички ни "столица". Но нека не бързаме, нека убием после и котките щото аз лично имам белези по цялата ръка от нападение на котка, а и така ще дадем нова тема на дъщеря ти за есе. След това разбира се ти ще ни дадещ и мнението си как да се справим със мишките и плъховете по входовете които неизбежно ще плъзнат навсякаде. Но нека не спираме до тук иначе дъщеря ти няма да успее да завърши само с изтреблението на кучетата , котките, мишките и плъховете. Да опишем и останалите буболечки и разни такива които са част от менюто на мишки и плъхове, да не забравяме комарите, мен лично са ме нападали в пъти повече комари отколкото кучета са нападили хора по ЦЕЛИЯ свят. УаУ това прозвуча като откритие, така си е. Да продължим напред, има цяла фауна за изтребване, ще наложим геноцид, дано дъщеря ти успее да завърши 4 клас, ако ли не може да подхванем и флората. Важно е накрая да остане само човека с неговите бетонни блокчета , без никъв живот дори без парзити, ако възможно и без амеби и чехълчета. Интересно нали, после защо обвиняваме другите, че унищожавали зеленината, докато едни дават теми за есе на децата си " как да унищожим флората" други успоредно предлагат заглавието на темата да е "защо пък първо не унищожим фауната" и така до безкраи се обвиняват едни други, че нямат право да им отнемат я някоя поляна я кварталната мъстия, но в същия момент се изказват, отностно това колко е добро мястото за нов блок или колко е добре да няма жива твар наоколо, че им диша от въздуха. Хора време е малко да се поосъзнаете. Света е пренаселен, пренаселен от хора и не остава място за остналите форми на живот, повярвайте не те навлизат във вашето пространство , а ние навлизаме във тяхното с темпове които времето не може да отчете даже, защото става твърде бързо. Дали ще унищожим един мравуняк със безбройните си обитатели за да си построим "вятърната мелница" или ще изтребим цял животински вид само за да постигнем своето, на нас не ни пука, важно е да постигнем своето. Това е бездушие е достойно за съжеление, нима бездушните предмети изместиха всички онези неща които природата ни показва всеки ден и с които ни спира дъха ... . Повече няма да коментирам, но ще спомена, че по един или друг начин ние рушим всичко около себе си с презумцията че сме съградили нещо, което има срок на годност. Изтреблението на кучетата , котките и т.н. нарушава цял един кръговрат който съшествува мн преди нас и дядовците ни . Приберете се вкъщи изпразнете стаята от всички мебели , да останат само стените тавана и пода, сложете вестници на прозорците и седнете за около 4ас в центъра на стаята, питам ви ТОВА ЛИ Е СВЕТЪТ В КОЙТО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ?

    ОтговорИзтриване
  12. xaxaxa тук хората са доста забвни, таман прочетох разни мнения по темата и в други форуми. Мацки я кажете от къде занете как са нещата в в САЩ, то и аз съм чувал туй онуй, но не съм така добре осведомен :) а и като толкова Ви харесват приюти, топло храна, грижат се за вас, няма сметки за плащане, тук си имаме хубави затвори, може да ги опитате, условията са сходни, а и там ще намерите друг вид кучки и ще разберете че законът все пак прави нещо. Ако влезете и после ви "основят ", препоръчите ми някой добър затвор с хубави грижи че ми омръзна да спя по пейките. Но да не ме пратите някъде , където ако никой не ме хареса или не се сети за мен , ще ме сложат на електрическия стол, просто защото страдам от колстрофобия и за това съм избрал да живея на улицата и да се боря като див звяр със себеподобните си за някой и друг залък . :Д без лоши чувства , просто ви е**вам :)

    ОтговорИзтриване
  13. Някой анонимен от свежото ли се е прехвърлил в блога ти?
    Сега сериозно, кучетата не са виновни за съдбата си. Бях потресена, когато в краката ми се простря простреляно куче. От службата за "прочистване" гледаха отстрани как ще реагирам. И как, ами никак, само след първата пряка изпразних стомаха си, но те не видяха.
    Анонимен, цялата ни държава е една голяма провинция, защото точно такива като теб решават нещата с е****ване. Така е по - лесно. Мозъка за толкова стига. София ли, та тя е най - голямото село. Ако се върнат селяните там, от където са си, ще останат само старците и някои и други млади техни наследници, но пък ще може да се диша.
    Благи, поздрави дъщеря си.:)

    ОтговорИзтриване
  14. Така е много по-добре отколкото тихо и кротко да повръщам в близката пряка. Аз поне имам смелоста да си отворя устата, такива като теб които цял живот са пас и само мрънкат по разни блогове, гледайки нещата отстрани, мълчаливо мн помагат за решаването на каквото и да било. Щеше да имаш искрените ми почитания ако беше решила да предприемеш нещо по време на инцидента, но ти просто си замълча, защо не продължиш с мълчанието и тук и на други места, в това явно си добра ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен, коментира се по същество. Не се коментира автора или коментиращите.

    ОтговорИзтриване
  16. Винаги съм знаела, че анонимните са несериозни опоненти. Това са страхливци, които не излизат с име или ник. Освен това за мен оплюването никога не е било на първа стъпка. Това е стар навик на научените на това хора. И не обичам да мълча, иначе не бих взела отношение. Правя го възпитано, така са ме възпитали. И не на село са го правили, но защо непрекъснато говорите за село? Моят свекър беше от село, историх и философ, уважаван николапетковист, изпатил си от властта. Той ни молеше никога да не нападаме първи, но нападнат ли ни, да се браним със всички средства. Верна на паметта му просто няма да те обидя, по същия начин, по който теб са те възпитали.
    Благи, извини ме, че "омърсихме" блога ти.

    ОтговорИзтриване
  17. Блага в кометарите има и други осъждания относно темата, не са несвъзани коментари. Извинявам се ако съм наранил чувствата на някой или правилата на блога. Всички обсъждате коментарите си под блога. Колкото да анонимноста, който го интересува ще си кажа данните, заради един блог не бих се регистрирал, veracooper надявам се и ти да сториш същото, само разград не е много откровенно.

    ОтговорИзтриване
  18. Осъждания относно темата - да. Всеки има право на собствено мнение.
    Обсъждане на автора и коментиращите е неприемливо.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен, преди 63 години съм родена в Разград, тук минаха най - хубавите ми години, от тук са и родителите ми, и цялата ми рода. Още биография. Тук живях през целия си живот и ще живея до края си, тук се родиха и децата ми..Аз не се страхувам и притеснявам да пиша това, а името ми е Вера Бъчварова, само че на английски.
    Разград се пише с голяма буква, а откровено, с едно н. ОТКРОВЕНО. И въобще не се срамувам нито от града си, нито от нещо от моя живот. Може ли такива дребнави нападки, това е твърдо простовато и елементарно. Повече няма да пиша за това, не е по темата.

    ОтговорИзтриване
  20. Добре ще се изразя така, помислете как бихте се почувствали ако някой друг решава дали да живеете, дали да живеят вашите деца. За пример давам втората световна война и холокостът насочен към евреите, е те са хора и ако кучетата не могат да ви отговорят попитайте хората , какво е усещането. Казвам се Мариян и съм от Варна на 25 години съм.

    ОтговорИзтриване
  21. И не, не съм мразещ животните социопат - напротив, обичам всички животни. Просто съм разумен индивид, и при решаването на някакъв практически проблем гледам да се опирам на логиката, а не на емоциите си"
    Марияне, а питал ли си се какво изпитват стотиците наръфани, някои и живи изядени! от агресивни помияри хора!
    Хайде сега да не четем историята както Дяволът Евангелието!
    Личното ми мнение е, че фанатичните защитници на вид, който очевАдно не е застрашен от изчезване, трябва да си приберат любимите помияри у дома и да се грижат за тях. Недопустимо е съжителството на малки деца и безстопанствени животни на детските площадки, в парковете и по улиците.
    Или не си чувал за увеличаването на броя заболели от кучешка тения деца, чието здраве е съсипано безвъзвратно! А наръфаните и обезобразени или осакатени дечица! Тях някой пита ли ги как се чувстват!
    Както пише в заключение дъщеря ми, "на мен човека ми е по-мил."

    ОтговорИзтриване
  22. Виновните , да ги прибират, но невинните, да ги оставят на мира. Кучето стигне ли в приют почти винаги умира. Наскоро гледах видео в един приют как ги убиват, вместо да ги пуснат на свобода както трябва, заклещват гвата на ку4ето между едни решетки, за да не може да се обръща и да хапе и го убиват от бой, буквално от бой, и това е тук в България. Колкото до кучетата които хапят да ги приберат ок, но нека невинните не страдат. Някаде прочетох този цитат " Човечноста не е привилегия, а право от което можем да се възползваме по всяко време "

    ОтговорИзтриване
  23. Потършевшите не са виновни, че в България няма свястна организация, която да се погрижи за бездомните животни. Усвояват парите на чуждите оранизации, но не и начина им на работа.
    Колкото до хапещи и нехапещи помияри, би ли ми обяснил, как ще се предпазим от заразните болести, като тения например. Едно бездомно куче може и да е кротко, но пак да сее зарази. Затова моето мнение е - приюти за всички бездомни животни. Това е. По-човечно от това, не мога.
    По-горе в други коментари, съм обяснила позицията си и съм се аргументирала. В публикацията също са разяснени и двете гледни точки.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации