сряда, август 26, 2009

Забраненият плод е по-желан



"Настрадин ходжа имал най-голямата и плодородна ябълкова градина в селото.
Всяка година, когато ябълките узрявали, съседските деца прескачали оградата и тайно беряли от вкусните плодове.
Всяка година Настрадин ходжа, виждайки децата, изхвърчал от дома си с викове, размахвал оръжие и сипел проклятия по тях. Децата се разпръсвали ужасени, но на следващата година пак прескачали оградата, за да крадат ябълки.
Един съсед, който много години подред бил свидетел на безрезултатното преследване на Настрадин, го попитал:
- Съседе, не те разбирам. Ти си толкова спокоен и великодушен човек. Имаш голям урожай, който е десет пъти над нуждите ти. Защо не оставиш децата спокойно да си наберат ябълки?
- Хм - подсмихвал се хитро Настрадин ходжа - аз искам те да си наберат ябълки.
Но аз също съм бил момче и знам, че ако не ги гоня, те не биха идвали в моята градина. Забраненият плод е по-желан."




Чудя се:

Това ли е тайната мисъл и скритата цел на образователното министерство, директорите и педагогическите съвети, които усилено пишат списъци за тоталните забрани, които ще посрещнат тийнейджърите на 15 септември. Никой от тях ли не е наясно, че драконовските мерки пораждат съпротива и заобикаляне на разпоредбите. И кой ще следи да се спазват наредбите? Защото контрол няма да има. Само гледайте.


Метълът, чехлите и голите пъпчета ще бъдат първите жертви на новата просветна реформа.

Съгласна съм с нововъведенията...ама ми е странно защо само метъл музиката е паднала под ножа... Че то остана ли някой да слуша метъл? Струва ми се, че авторите на този абсурд са от тези дето щракат с пръсти...

Чудя се:

Защо не забранят чалгата! И дали това не е поредната стъпка с която искат да издигнат индиректно чалгата, като масова култура и официална музика (тя не, че сега не е де, но друго си е като го имаш като вътрешно усещане). Щом няма да се слуша в междучасията праведна музика, учениците ще трябва да слушат (за да не са съвсем на сухо) ориенталската боза, грижливо забъркана от Митьо Пайнера и Сие!

Според мен трябва да забранят чалгата и не само в училищата.
Темата е удобен повод да напомня за статията на Карбовски "Чалгария".

Не виждам какви лошо има в метъла, рока и т.н. Да не би да са по лоши от пошлия поп-фолк! А и всеки има право да слуша каквато си иска музика. Всичко е въпрос на избор.
Такава забрана трудно може да се спази, затова по-скоро трябва да забранят слушането на музика като цяло в коридорите на училището. Все пак това е храм на образованието, не дискотека...

Мдаа, крайно време беше да се въведе някакъв ред в училищния хаос. След като родителите очевАдно не могат да се справят с дресировката на отрочетата, училището трябва да поеме тази тежка задача. Питам се обаче това ли е начинът? Забраните променят ли качеството на мисленето...

Ще опазят ли "градината" министерските разпоредби...Или ще си останат само на хартия.

Чудя се.


Илюстрация: MickeyMike


Share/Bookmark

3 коментара:

  1. Според мен това е поредната обречена на провал разпоредба. Учениците ще продължават да си слушат музика, ще си носят чехли и ще си ходят с открити пъпове (че и дупета; че и не само момичетата). Въпросът е не да забраним това или онова. Редно е да се въведат строги правила, които реално да могат да се спазват (и като не се спазват да има адекватни санкции!!!)и всяко училище да си има своя политика за ред, дисциплина и поведение. Другото е само прах в очите.

    ОтговорИзтриване
  2. Въпроса е не само в това да има наредчи, които даз абраняват това или онова - съгласна съм , че училището като институция има доста да наваксва в печелено на респект и уважение ...къде е семейството питам аз ...щом родителя не се вълнува от това, че отрочето му се изнася сутрин от вкъщи полуголо ... защо учителя да го интересува ...щом майката не проявява инетрес откъде дъщеря й има луксозен мобилен телефон, скъпи парцалки и фризура разваняваща се на заплатата на таткото ...защо учителя да го е грижа ...за мен това е въпросът - защо учителя да се вълнува, когато родителите са абдикирали ?!?

    ОтговорИзтриване
  3. Колкото едно време ни спряха да слушаме "твърдата" музика, толкова и сега ще успеят.
    Но ти си права - "чалгата" дойде на власт в просветното министерство.
    Жалко.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият не би бил важен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Емили Дикинсън

Случайни публикации